2024. március 29. - Auguszta

Vége a kampánynak, jön a választás

A kedden kezdődött amerikai elnökválasztás előtti utolsó kampánygyűlésén Hillary Clinton demokrata párti jelölt az Egyesült Államok "nagylelkűségét", befogadókészségét ígérte, a republikánus Donald Trump pedig azt hirdette, hogy "Amerika mindenek előtt".
2016. november 8. kedd 14:22 - HírExtra
 
A két elnökjelölt a késő éjjeli órákban - keddre virradóra - fejezte be utolsó kampánygyűlését. Hillary Clinton Észak-Karolinában, Donald Trump Michiganben zárta a kampányt.

A Raleigh városban tartott kampányzáró előtt Clinton a pennsylvaniai Philadelphiában járt. A híres függetlenségi palota előtt (ahol az Egyesült Államok alapító atyái aláírták a függetlenségi nyilatkozatot és megkezdték az alkotmány kidolgozását) több mint harmincezer lelket számláló tömeg gyűlt össze. Barack Obama elnök és a first lady, Michelle Obama is szenvedélyes beszédben buzdította Clinton támogatására a választókat.

Springsteen és Bon Jovi

A philadelphiai nagygyűlés koncerttel zárult, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi zenélt. Raleigh-ben Lady Gaga fogadta az egybegyűlteket, s mielőtt énekelt, hosszan méltatta Hillary Clintont, rendkívül felkészültnek, az egyetlen alkalmas jelöltnek minősítette őt.

Hillary Clinton a kampányzárón is hosszan beszélt, s nagy hangsúlyt fektetett az amerikai értékrend megőrzésének fontosságára. Úgy vélte, hogy ezeket az értékeket a mostani választási kampányban "komoly kihívások érték", majd leszögezte, hogy a jövőbe vetett hite soha nem volt olyan erős, mint most. Clinton mindkét beszédében azt mondta: az ő Amerikája "reménységet sugároz, befogadó és nagylelkű", s arra kérte híveit, hogy erre az Amerikára adják voksukat. "Mi a szeretet vagyunk, Trump a gyűlölet" - fogalmazott a demokraták elnökjelöltje.

Donald Trump a michigani Grand Rapidsban, Mike Pence republikánus alelnökjelölttel együtt, szintén az éjjeli órákban zárta kampányát. Éjjel fél egykor, tehát már a választás napján lépett pódiumra, s ezzel köszöntötte a tömeget: "A mai nap a mi függetlenségi napunk. Az amerikai dolgozó emberek ma visszavágnak."

Trump ismét munkahelyek teremtését ígérte. "Én leszek az amerikai történelem legnagyobb munkahelyteremtő elnöke" - fogalmazott. Majd megismételte elnökválasztási kampánya egyik fő gondolatát: az Egyesült Államok érdekei elsődlegességet élveznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását