2024. március 19. - József, Bánk

Az EU a török sajtószabadságért aggódik

A meggyőző bizonyíték nélkül fogva tartott újságírók szabadon bocsátását követelték és a török sajtószabadság mellett szólaltak fel európai parlamenti képviselők az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön.
2016. október 28. péntek 10:39 - HírExtra
 
    Az Európai Parlament tájékoztatása szerint az EP-képviselők elfogadott állásfoglalásukban kijelentették, az újságírókat nem szabad az általuk írt cikkek tartalma alapján fogva tartani.
    Arra szólították fel a török hatóságokat, hogy bocsássák szabadon azokat az újságírókat és a médiában dolgozókat, akiket meggyőző bizonyítékok nélkül tartanak fogva.

    A török újságírók szövetsége és az Európai Újságíró Szövetség adatai szerint a júliusi sikertelen puccskísérlet óta legalább 99 újságírót és írót tartóztattak le, nem kaptak ügyvédet és embertelen körülmények között tartják őket fogva. Emellett 330 újságíró sajtóigazolványát bevonták, 100 sajtóorgánumot zártak be és 2300 újságíró vesztette el a munkáját - tették hozzá.

Elítélték a puccsot


    Nyilatkozatukban a képviselők elítélték a puccskísérletet, támogatásukról biztosították Törökország legitim intézményeit és elismerték, hogy a török kormánynak joga van ahhoz, hogy válaszoljon a puccskísérletre. Ugyanakkor hangsúlyozzák, ez nem jogosítja fel arra, hogy elhallgattassa a jogszerű és békés ellenzéket, valamint hogy akadályozza az újságírókat és a médiát a véleménynyilvánítás szabadságának békés gyakorlásában.

    "A szabad és pluralista sajtó a demokrácia elengedhetetlen eleme" - olvasható a szövegben.
    A képviselők felszólították a török kormányt, hogy vonja szűkebbre a szükségállapothoz köthető intézkedések körét, hogy azokat többé ne lehessen a szabad véleménynyilvánítás visszaszorítására használni.

    Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vita során felszólalásában kijelentette, az Európai Unió Törökországgal szembeni bírálata nem lehet hatásos és hiteles, ha a közös európai értékek védelmében nem lép fel hasonló határozottsággal egyik tagállamával, "konkrétan az Orbán-rezsim sajtószabadságot korlátozó lépéseivel, mindenekelőtt a Népszabadság felszámolásával szemben is".

Magyarország is közelít


    Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a vita során kifejtette, a médiaszabadság helyzetét illetően Magyarország közelít Recep Tayyip Erdogan török elnök Törökországához, ahol "bezáratják, ellehetetlenítik, foglyul ejtik a médiát".

    "A DK nem marad csendben, nem hagyjuk, hogy törökországi viszonyokat teremtsenek Magyarországon" - fogalmazott a képviselő.

    Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökországot a sajtó és a médiaszabadság tekintetében már a sikertelen puccskísérlet előtt is a legrosszabb besorolású országok között tartották számon. Képviselőtársai nevében arra szólította fel Ankarát, hogy ejtse az újságírók elleni jogalapot nélkülöző vádakat, és hagyjon fel az írók és újságírók elleni koncepciós eljárásokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását