2024. március 29. - Auguszta

Vissza a múltba? Határvadász századok jönnek létre

Határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra, hogy megvédjék a határszakaszt - jelentette be Lázár János.
2015. augusztus 18. kedd 15:49 - HírExtra
Határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra, hogy megvédjék a határszakaszt - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Lázár János azt is közölte, a kormány arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással kapcsolatos módosítása érdekében.


 
 
Lehet oka a mosolygásra? 
 

A technikai mellett jogi védelemre is szükség van - hangoztatta a miniszter, kijelentve: az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban és szigorítani kell az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket is. Az illegális átlépést, illetve a határzár megbontását, rongálását akár 3 vagy 4 éves szabadságvesztéssel is szankcionálnák - tette hozzá.

 

A tárcavezető kérdésre elmondta: szeretnék, ha a Ház minél hamarabb, akár már augusztus végén összeülne.

Mérlegelésük eredménye
 
A kormány a titkosszolgálatok és az Európai Bizottság migrációs jelentéseit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy a folyamatosan nő a Szerbián keresztül az Európai Unió területére özönlő bevándorlók száma - jelentette ki, hozzátéve: "ezért - hogy az országot meg tudjuk védeni - technikai védelemre, személyi, rendőri védelemre és jogi védelemre is szükség van".
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a miniszterelnök a kormány javaslatára kérte azt belügyminisztertől, hogy a rendőrség szervezetén belül határvadászszázadokat állítsanak fel.
Lázár János közölte, több ezer rendőrt vezényelnek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe a magyar-szerb határszakaszhoz, mert a fizikai védelem mellett szükség lehet arra is, hogy "az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel" fellépő illegális határátlépőkkel szemben rendőri védelmet is biztosítsanak.
 
 
"Rés a pajzson" - fotó: express.co.uk

Elmondta, hogy a kormány áttekintette Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolóját a magyar-szerb határon létesítendő, 177 kilométernyi biztonsági határzárról. Emlékeztetett arra, hogy a határzár ideiglenes jelleggel készül annak érdekében, hogy a Magyarország irányába tartó, soha nem tapasztalt mértékű illegális migrációt megfékezzék, megvédjék az országot.

Beszámolt arról is, hogy a két miniszter arról tájékoztatta a kormányt, az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, és "gőzerővel" építik a második biztonsági zárat. A miniszterek arról tájékoztatták a kormányt, készek arra, hogy megépítessék a második vonalban a 3,5 méter magas biztonsági határzárat - tette hozzá.

Felkészítik őket a "csínytevésre"
 
Lázár János a tájékoztatón azt is megfogalmazta, hogy az embercsempészek nemcsak elhozzák a bevándorlókat a magyar-szerb határig, hanem ki is képezik őket az unió és Magyarország jogából, felkészítik őket arra, hogy visszaéljenek a menekültstátussal. Legfontosabb célként jelölte meg az ország megvédését, amihez szerinte hozzá tartozik az embercsempészek figyelmének ráirányítása arra, hogy az illegális határátlépésnek fizikai, személyi és jogi akadályai vannak. Ne erre hozzák azt a 300 ezer embert, akiket meghatározott összegért cserébe be akarnak hozni az unióba - szögezte le.

Teljesen világos és bizonyított ma már, hogy "embercsempész-támadásnak van kitéve az ország" - emelte ki a miniszter.

 
A határvadász-elődök: kik jönnek utánuk?


A migrációval érintett tranzitországokba tervezett kampányról Lázár János elmondta, hogy azt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja szervezni a Miniszterelnökséggel együttműködve. Hozzátette: három napon belül részletes előterjesztést kell a miniszterelnök asztalára tennie arról, hogyan valósítják meg. Mint mondta, minden egyes példát mérlegelnek, de elsősorban a németet veszik figyelembe.
 
Lázár János közölte azt is, hogy a kormány meghallgatta Pintér Sándor tájékoztatóját az elmúlt napok - országos és budapesti - viharkárairól.

Orbán kérése

A miniszterelnök azt kérte a belügyminisztertől, hogy a katasztrófavédelem a kárelhárítás mellett folyamatosan álljon az önkormányzatok rendelkezésre - tette hozzá. Mint mondta, a kormány kész segítséget nyújtani minden önkormányzatnak és bajba kerültnek a viharkárok elhárításához.
Kitért arra is, hogy a kormány megkezdte Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára által, a köznevelési rendszer átalakításáról készített beszámoló tárgyalását.

Mint mondta, tárgyalják az élelmiszer-felügyeleti díjra vonatkozó, a földművelési és az igazságügyi tárca által készített előterjesztést, illetve a dohányipari különadóra vonatkozó javaslatot, valamint döntenek az autó-, illetve a személyi hitelesek helyzetére vonatkozó előterjesztésről.
 
 
Féljünk tőlük? Fotó: hirosveny.hu

Lázár János elmondta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) javaslatát is tárgyalja a kormány. Ezzel összefüggésben a miniszter közölte, megfontolandónak tartják a Magosznak, az agrárkamarának és jónéhány más érdekképviseletnek azt a javaslatát, hogy megerősítsék a kisbirtokosokat, és az önálló gazdálkodásra alkalmatlan méretű földterületeket értékesítsék.

Egy másik kérdésre beszélt arról, hogy a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkároktól, helyettes államtitkároktól azt kérte, lehetőség szerint minél hamarabb szüntessék meg az üzleti tevékenységüket, ha van ilyen. A politika és az üzleti tevékenység nem fér össze egymással - hangsúlyozta.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását