2024. március 29. - Auguszta

Bírságok a dohányzás miatt

A nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási szabályok szigorítása óta, az elmúlt két évben mintegy 25 millió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2014. január 23. csütörtök 09:05 - HírExtra
Különösen sok a probléma a buszmegállókban, pályaudvarokon, vasútállomásokon. Tavaly a legtöbb bírságot szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységere szabták ki.

A téli hónapokban egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Az ÁNTSZ ennek kapcsán kiemelte, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni - tették hozzá.

2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. A jogszabály előírásainak betartását a területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek intézetei ellenőrzik.

2012. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenlegi adatok szerint 2012-ben 12 millió, tavaly csaknem 13 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, 2013-ban a legtöbbet szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységekre.

Az ÁNTSZ kitért arra, hogy a módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre. Bár a vizsgálatok már ekkor megkezdődtek, bírságot ekkor még nem szabtak ki. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre. Tavaly már csak nagyjából fél százalék körül alakult a kifogások aránya. A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon viszont kirívóan magas, több mint 13 százalékos volt a kifogásolási arány.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását idén is folyamatosan ellenőrzik, s emellett - az előző két év gyakorlatának megfelelően - több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal - olvasható az ÁNTSZ közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását