2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Japán lesz a jó fej?

Japán számára elfogadható megoldás lenne, ha Oroszország a területi viták lezárásaként átadná a Kuril-szigetek Tokió által magának követelt négy déli tagjából hármat - jelezte Mori Josihiro miniszterelnöki különmegbízott egy szerda éjjeli televíziós műsorban.
2013. január 10. csütörtök 11:05 - HírExtra
Mori, aki februárban Moszkvába utazik, hogy a kérdésről megbeszélést folytasson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a japán sajtó szerint közölte: a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a Kuril-szigetek Iturup és Kunasiri nevű tagjai között húznák meg a japán-orosz határt, s ezzel a lépéssel a vitatott szigetek közül egy Oroszországé maradna.

A Hokkaidó közelében fekvő négy sziget, amelyet Japán Északi Területek néven saját területének tart, a II. világháború vége óta képezi vita tárgyát a két ország között. A Kuril-szigetcsoport négy déli tagjára: Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A szigetek azonban Japán II. világháborús vereségével a Szovjetunióhoz kerültek.

Moszkva 1956-ban felajánlotta, hogy a négy szigetből kettőt hajlandó visszaadni Japánnak, ezt azonban Tokió akkor elutasította, Oroszország pedig az utóbbi két évtizedben egyre kevesebb hajlandóságot mutatott a kompromisszumra. Japánban nagy felháborodást keltett, hogy elnöksége alatt Dmitrij Medvegyev felkereste az egyik érintett szigetet. Putyin elnök ugyanakkor tavaly jelezte, hogy kész mindkét fél számára elfogadható módon rendezni ezt a területi vitát, amely miatt a mai napig nem született meg a II. világháborút lezáró békeszerződés Japán és Oroszország között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását