2024. május 5. - Györgyi

Szorult helyzet

A Likud–Jiszráél Béténu választási koalíció támogatásának csökkenését mutatják a közvélemény-kutatások húsz nappal az izraeli választások elött.
2013. január 2. szerda 12:37 - HírExtra
A november közepén jósolt 43-45 mandátum helyett már csak 34 helyet ígért a közös jobbközép-jobboldali listának a 120 tagú izraeli parlamentben a Háárec című lap szerdán közzé tett felmérése.
Az elvesztett mandátumok elsősorban Naftali Bennett telepeseket támogató Habájt Hajehudi (Zsidó haza) nevű nacionalista, vallásos pártjához vándoroltak, amelynek lehetséges mandátumai két hónap alatt hétről tizennégyre emelkedtek. A jelenlegi parlamentben mindössze három képviselőjük van.

Egy Ciszjordániával foglalkozó jeruzsálemi konferencián kedden több Likud-politikus is az 1967-ben elfoglalt terület annektálását követelte. A telepesekhez közel álló miniszter, Juli Edelstein (a tájékoztatás és a diaszpóra ügyei) az izraeli fennhatóság fokozatos kiterjesztését szorgalmazta Ciszjordániára, Móse Fejglin, a Likud szélsőjobboldali nézeteiről ismert telepes jelöltje pedig az ott élő arabok "transzferjét" javasolta pénz ellenében - írta szerdán a Jediót Ahronót című napilap.

Fejglint kedd reggel előállította a jeruzsálemi rendőrség, mivel a zsidók számára tiltott Templom-hegyen, az Al Aksza mecset mellett imádkozott. Szabadon bocsátása után a konferencián mintegy ezer résztvevő előtt megtartott előadásában azt fejtegette, hogy a magas izraeli védelmi költségek helyett családonként félmillió dollárt kellene "ajándékozni" a ciszjordániai arab családoknak cserébe kivándorlásukért.

"Izrael évente a nemzeti össztermék tíz százalékát fizeti ki a kétállami megoldás és az oslói egyezmény miatt az elválasztó kerítés-rendszerre, a Vaskupola védelmi rendszerre, a biztonsági őrökre minden kávéházban. Ebből a költségvetésből félmillió dollárt kellene adni minden ciszjordániai arab családnak, hogy támogassuk kivándorlásukat a számukra jobb jövőt kínáló helyekre" - javasolta a Likud radikális képviselőjelöltje. "A közvélemény-kutatások szerint a gázaiak nyolcvan százaléka, a ciszjordániaiak hatvanöt százaléka szeretne kivándorolni. Ez lenne számunkra az ideális megoldás" - tette hozzá.

A Likud kampánystábja eredetileg megtiltotta Feijglinnek, hogy nyilatkozzon a választások utánig.
Választási szempontból jót tesznek Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, a Likud párt vezetőjének a radikális politikusok beszédei egy, a Jediót Ahronótnak név nélkül nyilatkozó Likud-vezető szerint. "Segítenek visszaszerezni a jobbos szavazókat, akik eltávolodtak a Habájt Hajehudi felé. Senki sem fogja annektálni a megszállt területeket. Ez egy jó választási szlogen" - vélekedett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását