2024. április 20. - Tivadar
Az Örményország Európai Barátai (EuFoA) nevű civil szervezet üdvözli, hogy az Európai Unió és a nemzetközi közösség példátlan módon elítéli, hogy az azeri elnök kegyelmet adott Ramil Safarovnak; a szervezet egyúttal kifejezi reményét, hogy Örményország és Magyarország képes lesz mihamarabb rendezni a két ország viszonyát - áll az EuFoA csütörtöki brüsszeli közleményében.
2012. szeptember 7. péntek 07:08 - HírExtra
A szervezet nyilatkozatában megdöbbenésének ad hangot, amiért Ilham Aliyev azeri elnök nyílt provokációval és fenyegetéssel újra egy fokkal feszültebbé tette a hegyi-karabahi konfliktust. A EuFoA kijelenti, hogy az azeri elnök sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki magát és országát és sokkal több kárt okoz az örményellenes nacionalizmussal és idegengyűlölettel, mint amennyi rövid távú politikai haszonra ezzel szert tud tenni.

Az EuFoA üdvözli, hogy az uniós külügyminiszterek informális találkozóján és az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén is napirendre kerül a téma.

Az örménybarát szervezet felidézi Elmar Broknak, az Európai Parlament külügyi bizottsága elnökének nyilatkozatát, melyben a politikus mély aggodalmának ad hangot Safarov szabadulása, megjutalmazása és hősként való ünneplése miatt.

Megszegte ígéretét

"Azerbajdzsán írásos ígéretet tett a magyar hatóságoknak, hogy az életfogytiglanra ítélt Safarov legalább 25 évig hazájában is rács mögött marad. Azerbajdzsán megszegte az ígéretét. Azzal, hogy szabadon engedték, kijátszotta egy uniós tagállam bíróságának jogerős ítéletét, és példaképként állít be egy gyilkost az őt ünneplő gyerekek számára" - közölte Elmar Brok.

A szervezet bízik abban, hogy Örményország és Magyarország idővel rendezni tudja viszonyát. Safarov kiadatását "legalábbis nagyon naív" lépésnek nevezik, de rámutatnak, hogy Magyarország és Örményország kapcsolatai évszázadosak, amelyeket Azerbajdzsán "piszkos játékának" nem szabad lerombolnia.

Az EuFoA saját magát nemzetközi civil szervezetként azonosítja, amelynek célja, hogy elősegítse Örményország és az európai döntéshozók közötti kapcsolatokat és előmozdítsa Örményország európai integrációját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását