2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Marad a hőség

Csütörtökön is folytatódik a rendkívüli hőség, de már több helyen várható zivatar, amelyet viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.
2012. augusztus 22. szerda 19:31 - HírExtra
A meteorológiai szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: csütörtökön az ország északi felén 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de az Alföld középső és déli részén, valamint a Dunántúl délkeleti részén továbbra is 27-28 fokos középhőmérséklet várható. A hőmérséklet csúcsértéke 31 és 37 Celsius-fok között alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a tartós hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki, ami azt jelenti, hogy ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az összes többi megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Csütörtök napközben eleinte inkább északkeleten (Észak-Magyarországon és az Alföld északkeleti részén) várható helyenként zivatar. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint csütörtök kora estétől nyugat felől zivatarok alakulnak ki, melyek a Dunántúl északi feléről kelet felé haladnak. Így estétől, késő estétől Pest megyében, illetve Észak-Magyarországon ismét jobb eséllyel alakul majd ki zivatar.

A zivatarokat várhatóan viharos (az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is meghaladó) szél kíséri. Néhol azonban heves zivatar is kialakulhat, amelyet akár óránkénti 90 kilométeres erősségű szél, 2 centiméter átmérőjű jég, illetve felhőszakadás kísérhet, mely során rövid idő alatt akár 25-30 milliméter csapadék is hullhat - írta a meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében.
A várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt több megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Az előrejelzések szerint pénteken 38, szombaton akár 39 fokot is mérhetünk, a kánikula érzékelhetően csak vasárnap vagy jövő hétfő körül mérséklődik. Vasárnapra 24-36, hétfőre viszont már csak 21-26 Celsius-fokos maximumértékek várhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását