2024. május 7. - Gizella

Az LMP felesleges időhúzást lát

Az LMP üdvözli, hogy a kormány elkezdte az EU-IMF hitel-megállapodás útjában álló törvények módosítását, ugyanakkor károsnak ítéli a kormány "látványos időhúzását" - közölte szerdán az MTI-vel az LMP.
2012. április 18. szerda 15:31 - HírExtra
Az ellenzéki párt közleményében örvendetesnek nevezi, hogy az alaptörvényből kikerül a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tevő szakasz, valamint azt is, hogy a jegybankról szóló törvény is több ponton módosul.

Véleményük szerint a kormány azonban feleslegesen húzza az időt olyan kérdésekben, mint például az új monetáristanács-tagok kinevezése és egy harmadik jegybanki alelnök megválasztásának lehetősége. Hozzáteszik, a módosításnak csak egyetlen okát látják: "a kormány nem szereti a független intézményeket, és megpróbál mindent az ellenőrzése alá vonni".

Az MNB függetlenségét garantálni kell, ezért cserébe a jegybanknak el kellene fogadnia az LMP által javasolt átláthatósági szabályokat; egy független intézmény akkor tud a köz javára dolgozni, ha tevékenysége teljesen átlátható - szögezik le.

Az LMP szerint a kormány időhúzása Magyarországnak már eddig is százmilliárd forintjába került, mert csak magasabb kamattal lehet megújítani az adósságot. A további késlekedés ezt a veszteséget csak növeli, és fokozza a gazdasági, pénzügyi kockázatot - zárul a közlemény.

A kormány kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a jegybanktörvény és az alaptörvény módosítását kezdeményező előterjesztéseit.

"A magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érinti" - közölte a nemzetgazdasági tárca az MNB-törvény módosítása kapcsán, hozzátéve: "e pontok tekintetében a magyar kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta".

A javaslat hatályon kívül helyezi a jegybanktörvénynek azt a paragrafusát, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülne a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Hatályát veszti az alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek az a cikke is, amely a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges összevonására teremtett volna alapot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását