2024. március 19. - József, Bánk

FIFA: a magyar feltaláló találmánya is terítéken

Maruzsi László bízik abban, hogy a labdarúgó-játékvezetőket segítő találmánya "továbbjut" a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) hétvégi egyeztetéséről, és esély marad arra, hogy a jövőben alkalmazzák is.
2012. március 2. péntek 12:29 - HírExtra
Bíztató eredmények: szombaton?

Az IFAB akár már a hétvégén dönthet arról, hogy melyek azok a bírókat segítő technikai találmányok, amelyeket tovább tesztelnek.

Maruzsi László az MTI érdeklődésére elmondta: várhatóan szombaton kapják meg az eredményt, saját találmányának továbbjutása kapcsán az eddig elvégzett tesztek alapján bizakodó.

A találmány

Az IFAB angliai ülésén a tagok kézhez kapják annak a nyolc tesztelt rendszernek az eredményeit - köztük Maruzsi Lászlóét is -, amelyek abban segítenék a játékvezetőt, hogy jelzést kapjanak, ha a labda túlhaladt a gólvonalon. Vélhetően a vizsgált szisztémák tekintetében arról is döntenek, hogy melyeket tesztelik tovább márciustól a második körben.

A testület legkorábban július 2-án, a nyári Európa-bajnokság döntőjét követően egy nappal hozhat végleges döntést a technikai segítség bevezetéséről.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A "Grál-lovagoknak" is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

A hétvégi tanácskozás előtt a jordán Ali herceg, a FIFA egyik alelnöke jelezte: ő tart attól, hogy ezek az új találmányok alááshatják a játékvezetők tekintélyét.

A HírExtra két ízben is beszélgetett a magyar feltalálóval.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását