2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szerbia: fogynak az uniós csatlakozás hívei

Az utóbbi öt évben még sohasem volt olyan magas a Szerbia uniós csatlakozását ellenzők száma, mint most - mutatta ki az a felmérés, amelynek eredményeit szerdán ismertette a Politika című belgrádi napilap.
2012. február 15. szerda 17:30 - HírExtra
Az Új szerb politikai gondolat című belgrádi elméleti politikai folyóirat legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeit ismertető híradás szerint Szerbia uniós csatlakozását jelenleg a megkérdezettek 46,5 százaléka támogatja, 37,9 százaléka pedig ellenzi. A tavaly december 25. és január 5. között készített felmérésbe bevontak 15,6 százaléka viszont nem foglalt állást ebben a kérdésben.

Slobodan Antonic politikai elemző az Európai Unióval kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberekben "csökken az unió varázsa", és mind meghatározóbb az európai realizmus. Emlékeztetett arra, hogy például 2008 júniusában még a megkérdezettek 73,5 százaléka "akarta" az EU-t, és a polgárok 18,8 százaléka volt ellene.

Antonic szerint "ha van valami, amiben a szerb társadalom meghatározó része egyetért, az a NATO-hoz való csatlakozás kérdése: a mostani felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek háromnegyede, pontosabban 74,80 százaléka ellenzi a csatlakozást a katonai szövetséghez, és mindössze 12,70 százaléka helyeselné, ha Szerbia belépne az észak-atlanti katonai szervezetbe".

A szerbiai közállapotokról összesített válaszok (1-től 5-ig terjedő skálán) középértéke 1,87 volt, míg a saját anyagi helyzetre vonatkozó válaszok középértéke 2,28 volt, ami arra utal, hogy a Szerbiában élők aggódnak a jövőjükért, illetve úgy érzik, hogy az elkövetkező időszakban helyzetük csak rosszabbodni fog.

A megkérdezettek 43,2 százaléka vélte úgy, hogy helyzete rosszabbodni fog, és 15,5 százaléka viszont úgy érzi, hogy boldogabb idők köszöntenek be Szerbiában. 2008-ban éppen fordított volt a helyzet: megkérdezettek 48 százaléka volt bizakodó a jövőt illetően és 23 százalékuk számított a helyzet rosszabbodására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását