2024. április 29. - Péter

Arabul a hírtelevízió

Az eddig hét nyelven sugárzó Euronews európai hírtelevízió szombaton este elindította arab nyelvű adását, több millió új nézőt megcélozva az arab országokban és Európában.
2008. július 13. vasárnap 09:18 - Hírextra
Az arab nyelvű adás elindítását az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet létrehozásához időzítették: a szervezetet az Európai Unió és a mediterrán országok 43 állam- és kormányfőjének párizsi csúcstalálkozóján vasárnap indítják útjára. Az adás megkezdésének ünnepségén részt vett Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke és Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi biztosa is. Pöttering szerint "kulturális és intellektuális hidat kell építenünk szerte a Mediterrán térségben". mivel az európai-mediterrán együttműködés szintjének emelése kulcsfontosságú és stratégiai jelentőségű minden partner számára.

Az arab nyelvű műsorok ugyanolyanok lesznek, mint amilyeneket a hét másik nyelven (németül, angolul, spanyolul, franciául, olaszul, portugálul és oroszul) sugároznak, ugyanazokkal a felvételekkel: félóránként hírműsor, rövid társadalmi, kulturális, sport és gazdasági magazinműsorok, valamint a híres "No comment" (újságírói kommentár nélkül sugárzott sokkoló felvételek). Ezek a műsorok már elérhetők angol és francia nyelven az arab világban.

Az Euronews több, a térséget érintő kérdéssel is foglalkozni kíván, de mindenekelőtt nemzetközi hírtelevízió kíván maradni, és nem az al-Dzsazírát és vagy az al-Arabíját, hanem sokkal inkább a CNN és BBC World hírtelevíziókat tekinti konkurensének.

Az Euronews arab nyelvű adását az Európai Bizottság finanszírozza évi 5 millió euróval, ötéves finanszírozási garanciával. A csatorna teljes költsége 50 millió euró. Az új szolgáltatás biztosítására nyolc országból tizenhét újságírót vettek fel, ők is az Euronews Lyon közelében fekvő központjában fognak dolgozni, csakúgy mint többi kollégájuk, azaz mintegy harminc ország kétszáz újságírója.

Az Euronews 1997-ben már próbálkozott arab nyelvű adással, az azonban két év múlva megszűnt.

Az Euronewst 130 országban sugározzák 35 műhold segítségével, és világszerte 200 millió háztartásban fogható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását