2024. március 29. - Auguszta
Saját genetikai anyaguk tönkretételével éheztetik ki a HIV-vírust egyes immunsejtek, így szerelve le annak fertőzési próbálkozását - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).
2012. február 14. kedd 13:58 - HírExtra
A vírusok nem képesek önálló szaporodásra, más sejteket használnak fel arra, hogy bennük megsokszorozhassák önmagukat. Ha azonban nem jut hozzá a megcélzott sejt genetikai állományához a vírus, akkor átmásolódása, ezzel szaporodása meghiúsul.

Az immunrendszer egyes sejtjei, a makrofágok és a dendritikus sejtek ellenállóbbnak tűnnek a HIV fertőzésével szemben, mint más sejtek. Ennek a rezisztenciának kritikus része a SAMHD1 jelű fehérje, amelynek működését most írta le egy nemzetközi kutatócsoport.

Ez a fehérje lebontja a DNS-t, így ha egy sejt másolatot akar magáról, akkor az építőkövek - dNTP-k, azaz dezoxinukleozid-trifoszfátok - közös tárhelyéről kell a szükséges elemeket összeválogatnia az új kópiához.

A Nature Immunology című szakfolyóirat legutóbbi számában közzétett tanulmány szerzői megmutatták, hogy a SAMHD1 fehérje annyira lecsökkentette a dNTP-k szintjét, hogy az már nem volt elegendő a vírus DNS-ének megépítéséhez. Ezzel a lépéssel pedig tulajdonképpen megakadályozta a sejt megfertőződését.

A makrofágok és a dendritikus sejtek képesek előállítani a szóban forgó fehérjét. "Lehetséges, hogy egy ilyen mechanizmus aktív a makrofágokban" - húzta alá Baek Kim, a kutatás résztvevője, a Rochester Egyetem orvosi központjának munkatársa.

Még nem világos azonban, hogy az elméleti eredmény miként használható fel a HIV-vírus elleni gyakorlati küzdelemben, hiszen a vírus fő célpontja, az immunrendszer CD4 sejtje szaporodásához szintén igényli a dNTP-ket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását