2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Klubrádió: betiltott minket a médiatanács

„Két napja a magyar médiahatalom betiltotta a Klubrádió működését” – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a csatorna elnök-vezérigazgatója. Arató András véleményét azzal indokolta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nem a nyilvánosság előtt hozta meg döntését.
2011. december 22. csütörtök 14:23 - HírExtra
A médiatanács keddi döntése értelmében a júliusban meghirdetett három budapesti, körzeti kereskedelmi rádiós frekvencia közül a 95,3 MHz-esen a Klubrádió helyett az Autórádió kezdheti meg a működését 2012 első negyedévében. Arató András szerint olyan döntés született, amelynek célja, hogy Magyarországon ne legyen szólásszabadság, amelyben megszólalhatnak az eltérő vélemények.

A vezérigazgató kifogásolta, hogy a médiahatóság nem írta ki a pályázatot ésszerű határidővel korábban a hét, majd további öt évre meghosszabbított frekvenciajogosultság februári lejárta előtt. Mint mondta, a Klubrádió ezért jelenleg 60 napos ideiglenes szerződés alapján működik.

Emlékeztetett arra: a csatorna a bizonytalanság miatt pályázta meg korábban a 92,9 MHz-es frekvenciát, amelyet a jelenlegi hatóság jogelődje, az Országos Rádió és Televízió Testület döntése alapján el is nyert, ám a médiatanács „visszatulajdonította” azt, amit bírósági úton támadott meg a rádió.

Arató András azzal sem értett egyet, hogy a médiatanács zenei csatornaként, ugyanolyan kritériumrendszerrel pályáztatta meg a három kereskedelmi frekvenciát, vagyis nem vette figyelembe, hogy a 95,3-ason mintegy tizenkét éve egy beszélgetős rádiót hallhat több százezer hallgató. „Látszott, hogy komédia zajlik, nem valódi verseny” – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, semmi nem tudható arról, hogy a „kétes személyi hátterű, 1 millió forintos alaptőkéjű” nyertes Autórádió Kft. milyen feltételekkel nyerte el a frekvenciát.

Arató András közölte: minden jogi lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a további működést biztosítsa. Arra a kérdésre, hogy hogyan milyen módon képzeli el a rádió továbbélését, azt mondta: a cél, hogy a közönség a lehető legkevésbé legyen megfosztva a rádió adásától. A rádiónak a médiatanácsi határozat kézhezvétele után 15 napja van arra, hogy jogi úton támadja meg a döntést. A Klubrádió ideiglenes műsorszolgáltatási engedélye február első felében jár le.

Jelenleg még Gyöngyösön, Debrecenben és Kecskeméten sugároznak hálózatba kapcsolt rádiókon, amelyek naponta legalább négy órában helyi híreket sugároznak. Arató András közölte: esztergomi és tatabányai helyi frekvenciáikat várhatóan február elején a budapestivel együtt elveszítik, a Veszprém megyei korábbi öt, hálózatba kapcsolt csatornájukat pedig már nyáron „elvette a hatóság”.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását