2024. április 28. - Valéria

Eddig 120 millió az árvízvédelemre

Összesen 18 különböző folyón és patakon, 754 kilométer hosszúságú folyószakaszon zajlik védekezés; ennek költsége már meghaladta a 120 millió forintot - közölte Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. július 28. hétfő 21:55 - Hírextra
A védekezésben eddig 100.000 zsákot, 5.000 köbméter homokot és 15.000 négyzetméter fóliát használtak fel - mondta a tárcavezető az árvízi irányítás központjában.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy az következő napokban nem kell nagyobb esőzésre számítani a Tisza vízgyűjtő területén - tette hozzá.

Kóthay László vízügyi szakállamtitkár szólt arról, hogy 2013-ig árvízvédelmi fejlesztésre 150 milliárd forintot fordítanak.

A Tiszán, Técsőnél és Tiszabecsnél, egy kettős árhullám csúszik egybe. Ez a napokban Vásárosnaménynál viszonylag magas árvizet okoz, amely várhatóan a legnagyobb árvízszinttől mintegy fél méterrel marad el.

Hétfő délután 14.00 órakor az előzetes számításoknak megfelelően, 570 centiméteres vízmagassággal tetőzött a Tisza Tiszabecsnél. Ha így lesz, néhány napon belül elmúlhat a veszélyhelyzet a folyó felső, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán - mondta a nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője.

A tiszabecsi 570 centiméteres tetőzést követően, hétfőn 18.00 óráig l8 centimétert apadt a Tisza vízszintje a folyó határszelvényében.

Lejjebb, Tivadarnál a tetőzést 820-840 centiméter között kedden várják a vízügyi szakemberek. Vásárosnaménynál 890-910 centi közötti vízállásra számítanak, ott szintén keddre prognosztizálják az újabb tetőzést.

A harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán változatlanul fenntartják. Vásárosnamény és Záhony között másodfokú, attól lejjebb pedig elsőfokú a készültség.

A Krasznán ugyancsak másodfokú a készenlét, s a folyó mentén hosszú védekezésre számítanak, miután Romániából utánpótlást kap az árhullám.

A Szamos tiszai torkolati részén szintén másodfokúra emelték a készültséget, a visszaduzzasztó hatás miatt.A Tisza magas vízállása miatt több helyen szünetel a kompközlekedés a folyón - közölte az Útinform.

A Tisza áradása miatt Tiszaadony és Aranyosapáti, Balsa és Kenézlő, Tiszatardos és Tiszalök, valamint Tiszacsege és Ároktő között nem járnak a kompok, Tiszalúc és Tiszadob között pedig a nagymennyiségű uszadék miatt szétszerelték a pontonhidat, amelyet várhatóan egy héten belül újra összeállítanak. A komp itt sem jár.

A Magyar Közút Kht. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi igazgatóságának ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hétfőn délután a Tisza áradása miatt lezártak egy rövid útszakaszt Ároktő határában az ártéri területen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását