2024. április 19. - Emma

LMP: a Fidesz durva pusztítást végzett

Az LMP szerint a Fidesz durva pusztítást végzett az alkotmányos közjogi rendszerben az elmúlt másfél évben. Az ellenzéki párt szombaton - az emberi jogok világnapján - az MTI-nek küldött közleményében bírálta a kormány eddigi tevékenységét.
2011. december 10. szombat 15:01 - HírExtra
Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke azt hangsúlyozta: az alkotmányos közjogi rendszer állapota nem pusztán jogelméleti kérdés, hanem meghatározza az alapvető jogok érvényesülésének lehetőségét is.

Úgy látja, a Fidesz nemcsak csorbította az Alkotmánybíróság jogköreit, hanem gyakorlatilag ellehetetlenítette az utólagos normakontrollt is, továbbá visszafejlesztette az ombudsmani intézményrendszert, és támadást intézett a bírói függetlenség ellen.

Az LMP szerint a Fidesz kinevezési gyakorlatával hosszú évekre megszállta azokat az elvileg független intézményeket, amelyek a kormány ellenőrzésére lennének hivatottak, kreatív házszabály-értelmezésével kiüresítette a parlamentarizmust, megkerülte a jogalkotás részvételi és nyilvánossági szabályait.

A kormány és a Fidesz uralta parlament sorra korlátozta a klasszikus szabadságjogokat is. A nemzetközi botrányt kiváltó médiatörvény a múltból jól ismert öncenzúrára készteti a szerkesztőségeket, és börtönnel fenyegeti azokat az oknyomozó újságírókat, akik forrásaikat védeni szeretnék - írta Szabó Tímea.

Az ellenzéki képviselő véleménye szerint az új adatvédelmi törvény jelentős visszalépés a közérdekű adatokhoz való hozzáférés és az információs önrendelkezés terén.

A bizottság alelnöke úgy látja, az alaptörvény csökkentette a szociális jogok alkotmányos elismertségének szintjét. Erre példaként azt írta, hogy továbbra sem garantált a lakhatáshoz való jog, miközben végrehajtás és kilakoltatás fenyegeti magyar családok tömegeit, és a kormánytöbbség a legszélsőségesebb szegénységben élő hajléktalanok problémájának megoldása helyett bűnözőkké nyilvánítja őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferebal
2011. december 11. 10:28
En csak egy apa vagyok,de tudva tudom hogy a keszülö sorkötelezettseggel mi a szandeka a kormanynak,ez tisztan latszik.-Megvedeni magukat az ellensegtöl"A NEPTÖL"!!!-A fiainkat felhasznalva.Ez mar valoban durva."KESZÜLÜNK A BELHARCRA????"Ez a kormany sem eletkepes,pedig megkapta a mandatumok kellö mennyiseget hogy törvenyes politikai uton ervenyesitse,ill.ki vezesse az orszagot a kaoszbol.!Ezek szerint nem ez a cel,hanem a lehetseges haborgasokat meg csirajaban elfojtani!!En is potencialis sorköteles vagyok,de ha rajtam mulik ezert a kormanyert a kisujjamat sem mozditom,nem hogy a" nep ellen "-a csaladtagjaim ellen a kormany vedelmebe szalljak!!!!!!!Söt a fiaimat sem adom egy esetleges belviszaj alkalmaval a partok vedelmeben,mert az orszag gondjait eröszakkal nem lehet megoldani!!!!!-Hazafinak erzem magam,de ez nem az en harcom. Igen,lenne mitöl tartson a kormany-A NEP HARAGJATOL!!de semmi panik,hisz nincsenek ida haza a haragos csaladapak,a csalodott anyukak java mind külföldön keresik csaladjaik megelhetesehez a penzt.Akik itthon vannak:nyugdijas öreg emberek,kisgyerekeket egyedül nevelö anyukak,iskolas koru gyerekek,elet ertelmet vesztett megkeseredett alkoholhoz fordult felnött ferfiak-NA EZEKTÖL A KORMANYNAK TARTANIA NEM KELL;IGY FELESLEGES A SORKATONAI SZOLGALAT.Ezzel a törvennyel csak az idöt es az EU-tol felvett kölcsönöket pocsekoljak!!!!Ahelyett munka helyeket kene vissza allitani,müködtetni a meg meglevöket,azon lenni hogy a külföldön dolgozok többsege haza juthasson a csaladjaikhoz es vegre csaladhoz melto modon tudjak nevelni gyermekeiket.ELVETTETEK A CSALADOK MÜKÖDESI JOGAT.!De ezt ti tudjatok,es megsem tesztek semmit ellene,mert nem lattok a penzehessegtöl. PEDIG A SIRBA SENKI NEM TUDJA AZ ÖSSZEHARACSOLT MILLIOKAT MAGUKKAL VINNI:SENKI SEM FARAO!!ES SENKI SEM ESZIK TÖBB KENYERET MINDT AMI A JO LAKASHOZ SZÜKSEGES!!!NEKTEK MENNYI AZ AZ ELEG AMIKOR A KISEMBEREKET IS ODA ENGEDITEK AZ ASZTALHOZ VEGRE a morzsakat felcsipegetni?-NA EZERT NEM ADOM FIAIMAT NEKTEK HOGY VEDJEN BENETEKET HARAGOM ELLEN!!!!csak egy apa!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását