2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az LMP törvénysértésen kapta a kormányt

Az LMP úgy látja, hogy törvényt sért a kormány, amikor a 2012. évre vonatkozó adótörvénycsomag kihirdetésekor elkövetett hibát a Közigazgatás és Igazságügyi Minisztérium egy Magyar Közlönyben végrehajtott helyesbítéssel korrigálná - írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Vágó Gábor. Az ellenzéki politikus szerint az eljárás törvénytelen és az adózók millióit hozza bizonytalan helyzetbe.
2011. december 1. csütörtök 11:43 - HírExtra
Vágó Gábor egy szerdai sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy egy elírási hiba miatt január 1-je helyett már november 30-án, szerdán életbe lépett több adószabály, köztük a baleseti adóra, a helyi adókra és illetékekre valamint a chipsadóra vonatkozók. A problémát az okozta, hogy az elfogadott és a köztársasági elnök által aláírt szövegben egy kötőjel választott el két paragrafust, a Magyar Közlönyben megjelentben viszont már egy vessző.

A Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó szerdán úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy van jogi lehetőség az elektronikus tájékoztatás javítására, vagyis a hiba folytán egyetlen érintett rendelkezés sem lép hatályba 2012. január 1-je előtt. Bejelentették, hogy a Magyar Közlöny elektronikus változatát haladéktalanul helyesbítik.

Vágó Gábor csütörtöki közleményében viszont arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróság 2008-ban kimondta, a jogszabályok érdemi rendelkezése helyesbítéssel nem módosítható. A jogalkotási törvény többek között erre is tekintettel úgy szabályozza a helyesbítés lehetőségét, hogy arra csak a hatálybalépés előtt, az igazságügyi miniszter döntése alapján kerülhet sor - írja a politikus.

Az Országgyűlés költségvetési bizottság tagja szerint teljesen mindegy, hogy a hiba hol csúszott be, "jogállamban egy hatályos törvény kihirdetett normaszövegét kell érvényesnek tekinteni, nem a közlönykiadó kétsoros helyesbítését a Magyar Közlöny végén".

Vágó Gábor szerint a kormány most adózók millióit hozta bizonytalan jogi helyzetbe azzal, ha törvénytelen módon próbálta a hibáját orvosolni. Emlékeztet arra, hogy az LMP szerdán olyan törvényjavaslatot nyújtott be az ügyben, amelyikkel szerintük alkotmányos és egyértelmű módon lehetne rendezni a problémát. Hozzáteszi, hogy ha a kormányoldal is úgy akarja, akkor ezt akár már jövő hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását