2024. április 29. - Péter

Százmillió a nyeresége a banknak

A K&H Bankcsoport a nemzetközi számviteli szabályok alapján mintegy 100 millió forint adózás utáni nyereséget ért el az idei első kilenc hónapban, de a devizaalapú jelzáloghitelek várható végtörlesztésére már most 25,2 milliárd forint értékvesztést számolt el a bank - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2011. november 14. hétfő 16:05 - HírExtra
A vezérigazgató elmondta: a bankcsoport az idei első kilenc hónapban 12 milliárd forint bankadót fizetett be, a K&H az idei harmadik negyedévben 12 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Kifejtette: a bankadótól és a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésére képzett értékvesztéstől megtisztított adózás utáni eredmény 2011. első kilenc hónapjában 30 milliárd forint volt, ami 8 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Tavaly az első kilenc hónapban 16 milliárd forint volt az adózás utáni nyereség, ehhez képest a mintegy 100 millió forintos idei adózás utáni eredmény egy év alatt 99,2 százalékos eredmény-visszaesést jelent.

A vezérigazgató elmondta továbbá, hogy a kedvezőtlen piaci környezet ellenére a működési bevétel szinten maradt, míg a működési költségek 2 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban. A nem-teljesítő hitelek, vagyis a 90 napon túli késedelemben lévő adósok kölcsöneinek aránya 9,4 százalékról 9,7 százalékra nőtt az idei harmadik negyedév alatt.

A vezérigazgató azt is közölte, hogy 2011. november 9-ig a K&H-nál 11.000 ügyfél igényelte a végtörlesztés lehetőségét, közülük 8.000 ügyfél 45 milliárd forint összegben végtörlesztette devizaalapú jelzáloghitelét.

Hendrik Scheerlinck kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy különböző előzetes kalkulációkat is végeztek a banknál arra, mennyien élnek majd a végtörlesztés lehetőségével a bank ügyfelei közül, és a végtörlesztés milyen hatást gyakorol a K&H-ra.

A vezérigazgató szerint számításba vették a kormány és a jegybank előzetes kalkulációit is, de a részvételi aránnyal kapcsolatos bizonytalanság miatt még mindig igen nagy. A K&H Banknál a szóba jöhető deviza jelzáloghitelek (devizaalapú lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek) összege hozzávetőleg 590 milliárd forintot tesz ki (nagyrészt svájci frank alapú jelzálog kölcsön), a K&H összesen mintegy számításba vehető 87.000 ügyfélénél a bank 20 százalékos részvételi arányt feltételezett.

A vezérigazgató elmondta: úgy számították, hogy a K&H mintegy 17.000 ügyfele él a végtörlesztés lehetőségével, emiatt a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésének várható hatása miatt 25,2 milliárd forint értékvesztést számolt el eddig a bank.

A bank mérlegfőösszege 2.977 milliárd forint volt ez év szeptember 30-án, egy év alatt 6 százalékkal csökkent.

A hitelállomány ez év szeptember végén 1.779 milliárd forintot tett ki, ami egy év alatt 1,1 százalékos mérséklődést jelent, de ha az árfolyam-változás hatásait kiszűrjük, akkor a visszaesés 8,1 százalékos. A lakossági hitelek összege 783 milliárd forintra rúgott ez év szeptember végén, ami 4,1 százalékos növekedés egy év alatt, az árfolyam-változások nélkül azonban ez 6,4 százalékos csökkenés - mondta Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi divíziójának vezetője.

A banknál nőttek a megtakarítások, az ügyfélbetétek összege 1.629 milliárd forintra rúgott szeptember végén, ami mintegy 4 százalékos emelkedés egy alatt, a lakossági betétek 498 milliárd forintra nőttek ez év szeptember végére, ami 13 százalékos növekedés egy év alatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását