2024. április 28. - Valéria

Mi derül ki az átvilágításból?

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum júniusban kinevezett ügyvezetője által indított átvilágítás súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat tárt fel, ezért - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) egyetértésével - az új vezető feljelentést tett az ügyben - tájékoztatta az MNV csütörtökön az MTI-t.
2011. augusztus 18. csütörtök 18:47 - HírExtra
Az intézmény előző igazgatója szerint az MNV korábban soha nem emelt kifogást a gazdálkodás miatt, az új ügyvezető konkrét hiányosságokra mutatott rá.

Az MNV közleményében emlékeztet arra, hogy a Helikon Kastélymúzeum új ügyvezető igazgatója, Pálinkás Róbert független igazságügyi szakértői, illetve működési átvilágítási ellenőrzés keretében vizsgáltatta meg az intézmény gazdálkodását, működésének jogszerűségét és szakmai tevékenységét.

Mint írják, a vizsgálatok súlyos szabálytalanságokat és hiányosságokat állapítottak meg. A jelentések szerint a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft-nél a számviteli törvény szerinti bizonylati fegyelem gyakorlatilag nem létezett, a valóságban meg nem történt gazdasági eseményeket könyveltek. A részleges leltárellenőrzés minden vizsgált helyiség esetében eltérést állapított meg a nyilvántartásokhoz képest. Az átvilágítási jelentés súlyos munkajogi szabálytalanságokra is rámutatott.

A társaság bevétele és a kastély látogatóinak száma 2007 óta folyamatosan csökken, az intézmény nem alkalmazza a modern informatikai és marketing megoldásokat, az interaktivitást alkalmazó kiállítási lehetőségeket. A közhasznú feladatok ellátásához nincs elegendő, megfelelően képzett szakember, hiányzik a kiállítások megrendezéséhez szükséges tudományos háttér - sorolják a feltárt problémákat.

A társaság ügyvezetője - az MNV egyetértésével - a vizsgálat során feltárt szabálytanságok miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a számvitel rendjének megsértése, továbbá a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, sikkasztás, illetőleg hanyag kezelés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt - olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy az MNV mint tulajdonos elvárja az új ügyvezetőtől a társaság törvényes működésének mielőbbi helyreállítását, a hiányzó belső szabályzatok elkészítését, átfogó leltár készítését, a munkajogi anomáliák megszüntetését, valamint a társaság módosított üzleti tervének - ideértve a vagyonkezelésében lévő ingatlanok hasznosítási koncepciójának - mielőbbi elkészítését.

Az MNV vezetésének álláspontja szerint a megfelelő feltételek megteremtését követően a kastélymúzeum közhasznú tevékenységének ellátása mellett hosszú távon is gazdaságosan működtethető. A gazdaságos működés helyreállításáig - amennyiben szükséges - biztosítani fogja a társaság működését - zárul a közlemény.

Czoma László, az intézmény korábbi igazgatója az MTI-nek azt mondta: sajnálatosnak tartja, hogy őt a vizsgálat megállapításai kapcsán senki nem kereste meg, a feljelentésről is csak a sajtón keresztül értesült.

Kifejtette, hogy az MNV minden évben elfogadta a kastély üzleti tervét és beszámolóját, soha nem hívták fel a figyelmét arra, hogy bármiféle szabálytalanság történt volna. Az adóhivatal is rendszeresen végzett ellenőrzéseket, és ezek során mindent rendben találtak. A foglalkoztatással kapcsolatban a munkaügyi felügyelet tárt fel hiányosságokat, amelyeket azonnal korrigáltak, jogkövetkezményük ezeknek a hibáknak nem volt.

Czoma László szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a leltárak hiányt mutatnának, mert az új ügyvezetőnek pontosan leltár szerint adta át a közgyűjteményt, és akkor nem tettek szóvá semmilyen hiányosságot.

Azt is elmondta: a látogatottság az elmúlt években valóban csökkent, de csak minimális mértékben, közel sem olyan nagyságrendben mint az országos közgyűjteményeké, vagy amilyen szintű visszaesést a balatoni turizmus mutat.

A volt igazgató úgy fogalmazott: irányítása alatt a kastélymúzeum az állami vagyont folyamatosan gyarapította, ez ellen sem a felügyeletet ellátó minisztérium, sem az MNV nem emelt kifogást, a kastélyból soha senki "egyetlen fillért sem vitt ki". Furcsának nevezte, hogy a működéssel kapcsolatosan most felmerült kifogásokról csak egy közleményből értesült, aminek kapcsán úgy érzi, "elkezdték a boszorkánytüzeket gyújtani", ami folytatása a korábbi azonnali felmentésének.

Pálinkás Róbert, a kastély ügyvezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy a leltárt még nem vette át elődjétől, mert 17 darab - kisebb bútor és bútorrész - hiányzik a műtárgyi kartonok alapján, ezért ezek pótlását levélben kérték Czoma Lászlótól. Ugyancsak küldtek számára egy jegyzéket arról, hogy szerződések, kötelezettségvállalásokról szóló dokumentumok is hiányoznak.

Kitért arra, hogy az átvilágítók több mint száz oldalon foglalták össze megállapításaikat. Konkrétumként említette, hogy a külföldi kiküldetések napidíjainak és költségeinek elszámolása nem a számviteli törvénynek megfelelően történt.

Pálinkás Róbert hozzátette: a kastélynak közhasznú nonprofit kft.-ként nincs működési engedélye, ezért ennek folyamatát már elindították. A látogatottságról pedig azt mondta: tavaly júliushoz képest másfélszer többen keresték fel az intézményt, köszönhetően a júniustól elvégzett marketingmunkának, az új szolgáltatásoknak és rendezvényeknek.

A Helikon Kastélymúzeumot 27 éven át irányító Czoma László munkaszerződését az MNV indoklás nélkül, azonnali hatállyal szüntette meg június elején. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke akkor az intézmény gazdálkodását zavarosnak és pazarlónak, likviditási helyzetét pedig válságosnak nevezte. Az MNV június másodikával nevezte ki a múzeum ügyvezető igazgatójának Pálinkás Róbertet, Keszthely alpolgármesterét, aki a megbízatást és az ezzel járó feladatot - az intézmény gazdasági működésének stabilizálását - egy évre vállalta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását