2024. március 29. - Auguszta

Jobbik: gondok a műtrágya gyártásban

Nyolcvan dolgozó munkahelyét szűntette meg augusztus 1-től a Peremartoni Fertilizers Kft.; ezzel egyben befejeződött annak a komplex műtrágyának a gyártása is, amelyet Magyarországon kizárólag itt állítottak elő - mondta Kepli Lajos, a Jobbik parlamenti képviselője sajtótájékoztatón szerdán, a gyártelep ipari parkjának bejáratánál.
2011. augusztus 3. szerda 17:13 - HírExtra
Ezt a nitrogén, foszfor, kálium összetételű komplex műtrágyát ezután kénytelen lesz importálni az ország - hangzott el. Kepli Lajos szerint tovább folytatódik a kormány ígéretével ellentétes tendencia, azaz csökken a munkahelyek száma.

A politikus ismertetése szerint lenne egy magyar befektető cég - egyelőre nem akarta megnevezni -, amely hajlandó lenne tovább üzemeltetni a műtrágyagyárat. Kepli Lajos azt mondta, hogy erre az ajánlatra a tulajdonos nem reagált.

Zajacz István, a műtrágyagyár igazgatója az MTI-nek elmondta:csak szüneteltetik a termelést, s nem 80, hanem hatvan dolgozót kellett elbocsátaniuk. Egy évvel ezelőtt volt 80 dolgozója az üzemnek, ám húszan azóta távoztak - tette hozzá.

Közlése szerint a piaci helyzet jelenleg olyan, hogy csak veszteséggel lehetne műtrágyát gyártani. A termelés újraindításának szándékát jelzi azonban az, hogy a tulajdonos a 10 tagú menedzsmentet nem küldte el - hangsúlyozta. Hozzátette: soha nem hallott arról a tulajdonosoktól, hogy értékesíteni kívánnák a gyárat.

Az igazgató tájékoztatása szerint a peremartoni gyár egy "csomag része volt", két ukrán műtrágyagyárral együtt vette meg az ukrán tulajdonosi kör. Jelenleg a gyárak átvilágítása, a műtrágyagyártás gazdaságosságának elemzése zajlik - tette hozzá.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását