2024. május 2. - Zsigmond

Orosz-amerikai nézeteltérés

Nem sikerült előrelépést elérnie az európai rakétavédelem kérdésében a minap Washingtonban járt magas rangú orosz küldöttségnek sem.
2011. július 27. szerda 11:31 - HírExtra
Nem sikerült előrelépést elérnie az európai rakétavédelem kérdésében a minap Washingtonban járt magas rangú orosz küldöttségnek sem: az orosz fél nem kapott írásos garanciát arra, hogy a rendszer nem irányul az orosz nukleáris erő ellen - írta szerdán a Kommerszant című orosz lap.

Ugyanebben az újságban Rose Gottemueller amerikai külügyminiszter-helyettes azt fejtegette: ha az orosz fél alaposan szemügyre veszi a rendszer műszaki paramétereit, meg fogja érteni, hogy az nem Oroszország ellen irányul.

A Kommerszantnak Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, az Egyesült Államokban járt küldöttség vezetője számolt be arról, hogy az orosz aggályokkal kapcsolatban nincs előrelépés, s a kérdést az államfők vitatják majd meg. Rjabkov szerint azonban nincs ok a borúlátásra: "Az orosz aggodalmak megvannak ugyan, de van még idő a megoldásra. Komoly párbeszéd folyik a rakétavédelem terén való együttműködés lehetséges irányairól, és az együttműködés létrejöhet, ha meglesznek ehhez a megfelelő keretek".

Rose Gottemueller amerikai külügyminiszter-helyettes viszont a lapban szerdán közölt interjúban azt fejtette ki, hogy az orosz fél Washington szerint feleslegesen aggódik. "Az európai rakétavédelmi rendszer célja nem az orosz erő gyengítése, hanem a korlátozott nukleáris támadástól való védelem, s ha az orosz fél alaposan tanulmányozza a rendszer paramétereit, megérti majd, hogy ez valóban így van", és a jelenlegi kérdések maguktól megoldódnak - mondta.

Úgy vélte, előrelépésre csak akkor van mód, ha a tárgyalásokat a politikai síkról pragmatikus síkra helyezik át.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő azon kijelentésére, hogy az orosz fél esetleg felmondhatja a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló, nemrég megkötött START-III. szerződést, Gottemueller kijelentette: a szerződésben foglaltak teljesítése mindeddig nagyon sikeresen folyik, az amerikai fél folytatni akarja az együttműködést, és nem lát semmi okot arra, hogy bármely fél felmondja a szerződést.

Hozzátette: Washington teljesen őszinte volt, amikor a START-III. tárgyalásainak kezdetén leszögezte: a megállapodás nem korlátozhatja a rakétavédelmi rendszerek fejlesztését.
Medvegyev május végén tartott sajtóértekezletén vetette fel, hogy Moszkva fenntartja a jogot a START-III. felmondására, amennyiben az Egyesült Államok forszírozza az európai rakétavédelmi rendszer kiépítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását