2024. április 19. - Emma

Nincs magyarázat

Nincs magyarázat a Norvégiában történtekre - írta hétfői kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
2011. július 25. hétfő 12:38 - HírExtra
A német konzervatív napilap magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty kommentárjában hangsúlyozta: vannak olyan események, amelyek egyszerűen nem kommentálhatók, és ez már önmagában leírhatatlanul fájdalmas.

Az oslói támadás, majd az Utoya szigetén végrehajtott vérengzés ezek közé tartozik. Teljes mértékben nyilvánvaló, hogy az ilyen jellegű terrorcselekmények a józan ész kategóriáival nem magyarázhatók. A tettes által elkövetett kettős merénylet sem politikai, sem társadalmi, sem vallási megközelítésből nem értelmezhető. Az egyetlen kategória, amellyel a történtek jellemezhetők, az a téboly - fogalmazott Hefty.

A cikkíró szerint a most elkövetett merényletben, valamint a korábbi, hasonló cselekedetekben mindazonáltal van valami közös. Azok a nyilatkozatok ugyanis, amelyek magyarázatként elhangzottak - legyen szó akár az Izraelben végrehajtott merényletekről, akár az oklahomai vérengzésről, az Egyesült Államok ellen 2001-ben végrehajtott terrorcselekményekről vagy épp a londoni és madridi robbantásokról - csak látszatmagyarázatok az őrületre. Arra, ami egyedül a tettesek számára tűnhet ésszerűnek.

Georg Paul Hefty szerint minden erőfeszítést meg kell tenni annak végiggondolása érdekében, hogy a hasonló merényletek a jövőben miként akadályozhatók meg. Mindez - mint fogalmazott - nem kilátástalan -, amit az elmúlt években Németországban leleplezett merényletkísérletek bizonyítanak. Még ha a sikerre nincs is garancia, az említett cél elérésére két út kínálkozik. A cikkíró szerint az egyik az internet jóval átfogóbb ellenőrzése, a másik pedig a rendőrségi munka állandó javítása.

A Süddeutsche Zeitung más véleményt fogalmazott meg. A lap szerint nem elegendő a tettes elmeállapota felett spekulálni. Ebben az esetben ugyanis rendkívüli az a veszély, hogy a tényleges cselekedet okai egy zavarodott elme homályában teljes mértékben háttérbe szorulnak. A liberális újság szerint minden indok megvan a kettős merénylet politikai indítékainak végiggondolására.

A lap ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a norvégiai kettős merénylet elkövetője az internetre feltöltött manifesztumában "a kultúrmarxizmus és az iszlamizálódás elleni háborúról" beszélt, közvetve pedig arra utalt, hogy egyfajta küldetést teljesít, amelynek célja "a nemzeti megújulás" előmozdítása. Az újság szerint ezek az elképzelések nem újak, egy ideje már a jobboldali populizmus és az iszlámellenesség retorikai repertoárjába tartoznak.

A saját nép elleni támadás, a saját honfitársak meggyilkolása egyfajta "megújulási fantázia" jegyében a szélsőjobboldali terrorizmus jellemvonásai közé tartozik - vélekedett a német liberális napilap, amely szerint a norvégiai merénylőnek áldozatokra volt szüksége ahhoz, hogy manifesztuma olyan üzenetként hasson, amit senki nem hagyhat figyelmen kívül. Mindezt pedig rendkívül komolyan kell venni, és valójában most ez a tét - fogalmazott a Süddeutsche Zeitung.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását