2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vádemelés jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt

Befejezte a nyomozást, és vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt egy férfi ellen, aki magánszemélyeknek adott kölcsönöket.
2011. június 8. szerda 17:09 - HírExtra
Az NNI szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a nyomozást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által hivatalból indított eljárás alapozta meg, amelynek célja az volt, hogy M. Attila gyanúsított üzletszerűen folytat-e olyan hitel- vagy kölcsönnyújtási tevékenységet, mely a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény értelmében csak a PSZÁF engedélyével végezhető.

A vizsgálat megállapította, hogy a tevékenységét a férfi engedély nélkül végezte, így azonnali hatállyal eltiltotta a kölcsönnyújtási tevékenység végzésétől, felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte, és büntetőfeljelentést tett.

A büntetőeljárás adatai alapján a gyanúsított 2005 júniusa és 2008 áprilisa között 43 esetben adott kölcsön 600.000 - 7.150.000 forint közötti pénzösszegeket különböző magánszemélyeknek, valamint egy magánszemély tartozását szerezte meg engedményezési szerződés útján.
A férfi olyan magánszemélyeket keresett meg, akiknek sürgősen szükségük volt készpénzre, azonban jellemzően - mivel más korábbi kölcsöneik vagy más jellegű tartozás miatt a birtokukban lévő ingatlan tulajdoni lapja terhelt volt - pénzintézetektől nem kaphattak kölcsönt, amíg nem tudtak egy tiszta tulajdoni lapot felmutatni.

Ezekből a kölcsönökből általában a gyanúsított maga rendezte a tulajdoni lapon lévő terhelések törlését, a fennálló tartozások kiegyenlítését.

Az általa nyújtott kölcsönnek a fedezete az adósok ingatlana volt, melyre külön jelzálogszerződés alapján a jelzálogjogát is bejegyeztették a földhivatalnál, illetve vételi opciót is rögzítettek. A szerződések jellemzően ügyvédi ellenjegyzéssel készültek vagy azokat közjegyzői okiratba foglalták.

A nyomozás eredményeképpen M. Attilával szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az NNI a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészségnek küldte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását