2024. április 27. - Zita

Kemény lesz a szezon

"Kemény szezonra" számít a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ), amely hét mentőhajóval, diszpécserközponttal, búvárszolgálattal és mintegy 40-45 strandszolgálattal készül a nyári idényre - közölte Bagyó Sándor, a szakszolgálat vezetője szerdán
2008. június 5. csütörtök 07:43 - Hírextra

Bagyó Sándor kifejtette: nyolc éve, amióta beindították a balatoni civil szervezetet, először érzik azt, hogy nincsenek magukra hagyva.

Érdemi összefogás történt egy olyan vízbiztonsági program végrehajtásáért, amelyben áttörést jelent, hogy százmillió forintos keretet biztosítanak a döntéshozók az idei évre az első fontos lépések megtételére - tette hozzá, jelezve: ennek részeként a Balatoni Fejlesztési Tanács közreműködésével már zajlik a közbeszerzési eljárás egy életmentő gyorshajóról, ami várhatóan augusztustól lesz bevethető.

Bagyó Sándor szerint még legalább két ilyen hajóra és számos fejlesztésre lenne szükség a következő pár évben ahhoz, hogy a Balaton Európa legbiztonságosabb tava lehessen.
A VMSZ a vízi mentés rendszerszerű működtetését német modell alapján szervezi, amelyben a mintát adóknak ötven év előnyük van, de a Balatrönk nevű balatoni rádiósrendszerrel a balatoniak már megelőzték "mestereiket" - hangzott el a nyílt napon, amelynek keretében egyebek között motorcsónakról történő vízi mentést mutatott be a szakszolgálat a sajtó képviselőinek zánkai központjában.

Bemutatót tartottak az eddig toborzott, 15 újabb vízimentő-jelölt képzéséből is. A tanfolyamra (ennek díja 70 ezer forint, amelyből jelentős kedvezményeket kapnak a Balatonnál maradó mentők) korlátlan számban várnak még jelentkezőket, akik több turnusban, egy-egy hétnapos képzés után tehetnek vizsgát.

A VMSZ napi 3 ezer forintot, szállást és munkaruhát ad a szakszolgálatot ellátóknak, akik javarészt szünidős főiskolások, egyetemisták. A segítségükkel június közepétől napi 80-90 vízi mentő ad folyamatosan szolgálatot, de a VMSZ vezetője szerint ennél sokkal többnek is tudnának munkát adni, hiszen nem csak a Balatonon, hanem az ország más természetes vizeinél is komoly igény mutatkozik irántuk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását