2024. május 4. - Mónika, Flórián
A felzárkózó piaci országok kormányai "különösen neheztelnének", ha a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahn esetleges idő előtti távozása után ismét európai vezérigazgató kerülne a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére - írta hétfői értékelésében a Financial Times, amely szerint "nincs hiány" hiteles és lehetséges felzárkózó térségi jelöltekből.
2011. május 16. hétfő 11:51 - HírExtra
A londoni gazdasági napilap megemlíti Kemal Dervist, aki török pénzügyminiszterként - az IMF mentőprogramjának segítségével - "elkormányozta országát a szuverén csődtől" 2000-2001-ben, jelenleg pedig a washingtoni Brookings Institution világgazdasági programjának igazgatója.

Dervis az ENSZ Fejlesztési Programjának vezetőjeként adminisztratív tapasztalatokat is szerzett. Valószínűtlen azonban, hogy a jelenlegi török kormány támogatná őt, és ez hátrány - írta a Financial Times.

A lap idézi Simon Johnsont, az IMF egykori főközgazdászát, aki szerint Dervis "nagyon jó jelölt lenne - rajta van a dolgokon, és (szakmai) múltja erőteljes".

Johnson szerint ugyancsak hiteles jelölt lenne Agustin Carstens, a mexikói jegybank kormányzója, az IMF volt vezérigazgató-helyettese.

A Financial Times a lehetséges jelöltek között említi Stanley Fischert, az izraeli központi bank vezetőjét, aki korábban szintén az IMF vezérigazgató-helyettese - emellett a Világbank alelnöke és főközgazdásza is - volt.

A tisztségért versenybe szállók mezőnyében lehet Trevor Manuel egykori dél-afrikai pénzügyminiszter, aki az IMF jövőjével foglalkozó bizottságot is vezette, valamint Montek Singh Ahluwalia, az indiai tervbizottság alelnöke, az IMF független értékelő irodájának volt vezetője - írta a hétfői Financial Times.

A lap szerint jóllehet a kimenetel bizonytalan, annak valószínűsége azonban, hogy a Nemzetközi Valutaalap élére ezúttal fejlődő térségbeli jelölt kerül, most nagyobb, mint az IMF eddigi történetében valaha. Simon Johnson volt IMF-főközgazdász kijelentette a Financial Timesnak, hogy a felzárkózó térségi országok hosszú ideje várnak, és most úgy érezhetik, hogy megkapták az esélyt az IMF vezetői tisztségére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását