2022. szeptember 28. - Vencel

Nem viszik a kastélyokat

Mintegy háromszáz, többségében leromlott állapotú kastély várja országszerte sorsa jobbra fordulását, az épületek felújításához, idegenforgalmi, kulturális, vagy szociális célú hasznosításához az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) is segítséget nyújt, és bár az érdeklődés folyamatos, a nyélbe ütött adásvételi szerződések száma elenyésző - írja a Napi Gazdaság.
2011. április 22. péntek 10:41 - HírExtra
A napilapnak Gál Imre, a Magyar Tengerpart Ingatlanforgalmazó Bt. tulajdonosa elmondta: jelenleg is sok az érdeklődő, melyek között vannak külföldiek - franciák, angolok, skandinávok - is, de a zömük hazai, akik közül ez utóbbiak főleg üzleti célú hasznosításra keresik a kúriákat és kastélyokat.

ersze akadnak olyanok is, akik kisebb kúriát szeretnének saját, családi használatra. A kínálati ár függ a helytől, az épület nagyságától, "minőségétől", állagától. Jelenleg a cég portfóliójában közel 80 kastély és kúria szerepel, utóbbiak között akadnak mára szinte teljesen leromlott állapotú épületek akár már 4-5 millióért: ezeket az eredeti tervek alapján újjá lehet építeni, de számos jobb állapotú, 30-40 milliótól 100 millió forintig terjedő árú is akad. A kastélyok ennél drágábbak, de köztük is találni felújítandó olcsóbb és jó állagú, magasabb árú ingatlant.

Hasonlóak a tapasztalatai a kastélypiacról a székesfehérvári székhelyű Élvit Ingatlaniroda kommunikációs vezetőjének, Sinka Juditnak is. Úgy látja: jelenleg is számos külföldi és hazai érdeklődő akad, s egy-egy esetben konkrét ajánlattétel is történik, ám a finanszírozhatóság, illetve a műemlék jellegű épületek felújításának nehézségei időnként áthidalhatatlanok, ami gyakran meghiúsítja az adásvételt. A hasznosítási céllal keresők többnyire idősek otthonát, kulturális és konferencia-központot, illetve egyéb turisztikai létesítmény kialakítását tűzik ki célul. Ehhez az Új Széchenyi Terv is segítséget nyújt, így több hazai, vásárolni szándékozó ügyfelük is bízik a pályázati támogatásban - állítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását