2024. május 20. - Bernát, Felícia

Bonyolódik a horvát-akta?

Tagadta Stjepan Mesic horvát elnök, hogy ő juttatott el horvát tábornokok elítéléséhez vezető perdöntő bizonyítékot a hágai Nemzetközi Törvényszékre (NT).
2011. április 22. péntek 14:06 - HírExtra
egyszersmind megerősítette, hogy a horvát állami vezetés tudott az 1995 nyarán a Vihar hadművelet során Kelet-Horvátországban elkövetett háborús bűntettekről. A volt államfő nyilatkozatát pénteken ismertette a horvát sajtó. Mesic most szólalt meg először nyilvánosan az ügyben.

Elmondta a Novi List című napilapnak, hogy jelen volt, amikor az akkori kormány egyik minisztere jelentést tett arról Franjo Tudjman akkori horvát elnöknek, hogy "három lépésben" fölgyújtottak nyugat-szlavóniai (kelet-horvátországi) szerb falvakat. A volt elnök ezzel arra utalt, hogy a jogsértéseket a legmagasabb állami szinten tervezték meg.

A horvát hadvezetés 1995. július utolsó napjaiban Franjo Tudjman akkori horvát elnök vezetésével Brioni szigetén folytatott megbeszélést. Állítólag itt született meg a Vihar hadművelet terve a szerb kézen lévő kelet-horvátországi területek visszafoglalásáról. A horvát offenzívában több száz szerb civilt megöltek, egész falvakat romboltak le, és legalább 100 ezer szerbet űztek el lakóhelyéről. A hadművelet során elkövetett háborús bűncselekmények miatt a hágai törvényszék egy hete 24 év börtönre ítélte Ante Gotovina tábornokot. Egy másik tábornokot 18 év szabadságvesztésre ítéltek.

Horvátországban óriási felháborodást keltett a két súlyos ítélet. Háborús veteránok követelték Stjepan Mesic felelősségre vonását. Szerintük ugyanis a volt elnök törvénytelenül adta át a hágai törvényszéknek a Brioni szigetén folytatott megbeszélés jegyzőkönyvét.

Mesic elmondta, hogy az NT nem közvetlenül az ő hivatalától kapta meg a jegyzőkönyvet, mert a kialakult eljárásrendnek megfelelően az elnöki hivatal a kormánynak küldte el a feljegyzéseket, és a kormány továbbította azokat Hágába. Hangsúlyozta azt is, hogy az NT előtt Gotovina és társai perében nem a jegyzőkönyv szolgált bizonyítékul, hanem a nevezetes brioni találkozón készült eredeti hangfelvétel, azt pedig a Tomislav Karamarko vezette nemzetbiztonsági hivatal - a kémelhárítás (POA) - fedezte föl, és juttatta el Hágába. Karamarko - a jelenlegi kormány belügyminisztere - 2004 és 2006 között állt a POA élén.

Stjepan Mesic megismételte a teljes terjedelemben szombaton megjelenő interjúban, hogy szükség volt a hágai törvényszék eljárására, mert Horvátországban nem volt meg a politikai akarat a délszláv háborúban horvátok által elkövetett háborús bűntettek kivizsgálására.

Előzőleg Ivo Josipovic jelenlegi horvát államfő is rámutatott, hogy a Brioni szigetén készült feljegyzés nem az egyetlen bizonyíték, amely eljutott Hágába, Horvátország pedig kötelezte magát a Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását