2024. május 18. - Erik, Alexandra

Rekordszinteken arany és az ezüst

Portugáliának milliárdos segélycsomagra van szüksége, az Európai Központi Bank az infláció ellen küzd, Líbiában harcok dúlnak.
2011. április 11. hétfő 13:23 - HírExtra
A befektetők a bizonytalanságok láttán a nemesfémek felé fordulnak, és aranyba, ezüstbe invesztálnak. A két nemesfém árfolyama ennek megfelelően újfent rekordszintekre kapaszkodott az elmúlt kereskedési héten – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A globális válságok és az infláció meredek emelkedésétől való félelmek az elmúlt időszakban a piacok elbizonytalanodásához vezettek. A befektetők már egy jó ideje a nemesfémekben vélik a válságoknak leginkább ellenálló eszközöket felfedezni, és ez az árfolyamokban is megmutatkozik. Londonban 31 éve nem látott magasságba emelkedett egy uncia (31,1034 gramm) színezüst ára, és péntek délután már elképesztő 40,22 dollárba került. Az év elején még mindössze 30,67 dollárt kellett fizetni a nemesfémért.

Miután az ezüst jegyzése átlépte a lokális rekordnak számító 40 dollár/uncia értéket, már minden szempár az 50 dolláros árszintre szegeződik. A londoni székhelyű Gold Fields Mineral Services (GFMS) nemesfémpiaci tanácsadó cég szakemberei úgy vélik, hogy talán nem is kell erre már olyan sokat várni, még ha most a rohamos emelkedést követően profitrealizálás következhet, és ezzel jócskán meg van az esély egy méretes korrektúrára is.

Dollárban számolva eddig 125%-ot erősödött az ezüst árfolyama az elmúlt 12 hónapban. A GFMS csütörtökön megjelent éves ezüstpiaci elemzése (World Silver Survey) szerint ez az ipari kereslet bővülésére és a töretlen befektetői érdeklődésre vezethető vissza, amelyek a továbbiakban is az ezüstárfolyam alakulásának legfontosabb mozgatórugói maradhatnak. 2010-ben a befektetők 279,3 millió uncia (közel 8.700 tonna) ezüstöt vásároltak, 40%-kal többet, mint egy évvel korábban, és mint amennyit az eddig ismert ágazati elemzések 2010-re becsültek. A teljes éves ezüstkereslet 15%-kal haladta meg a 2009-es évben mértet, és mindösszesen 1.056,8 millió unciára (32.866 tonna) emelkedett.

A megnövekedett kereslet eredményeként szárnyaló ezüstár sem volt azonban képes fékezni az ipari felhasználást, amely különösen az elektronika terén és a napelem-gyártásban erős. Manapság például minden számítógépben legalább egy gramm ezüst van, és 30 gramm utazik minden autóban az utasokkal együtt. Minél több olyan árucikk készül, amely ezüstöt tartalmaz, annál inkább csökkennek az ezüstkészletek, és annál magasabbra kúsznak fel az árak. Bár tartósan 40 dollár feletti árak esetén bizonyos termékeknél az ezüstöt helyettesítő alapanyagok megjelenése valószínűsíthető, erre a végtermék minőségének romlását elkerülendő csak korlátosan van tényleg lehetőség. Ugyanakkor a megújuló gyártástechnológiák hozhatnak változásokat. Egy mobiltelefon például öt évvel ezelőtt még 30%-kal több ezüstöt tartalmazott, mint a mai legújabb modellek.

Philip Klapwijk GFMS vezérigazgató a tanulmány ismertetésekor óvatos optimizmusának adott hangot az 50 dolláros célár elérését illetően, de figyelmeztetett arra is, hogy az ezüstárfolyam gyors emelkedésével nem tudott lépést tartani az arany, ami miatt az ezüst most nyomás alá kerülhet. Ezen csak az enyhíthetne, ha a sárga nemesfém lendületesen irányt venne az 1.500 dolláros érték felé.

Az ezüstárfolyam kétségkívül az arany vonzásában emelkedik, még akkor is, ha az ezüsthöz képest az arany aránylag lassúbb tempóban erősödik. Péntek délután egy uncia arany árát 1.469,50 dolláron rögzítették a nemesfém-fixing résztvevői a Londoni Nemesfémpiacon, ahol 1919 óta az arany világpiaci árának megállapítása történik. Ez új rekord a napi záróárak történelmében, és ezzel egyre közelebb kerül a sárga nemesfém jegyzése a pszichológiailag fontos 1.500 dolláros értékhez.

Mi mozgatta az elmúlt héten a nemesfémek árfolyamát?


Szerdán Portugália bedobta a törölközőt, és elismerte az elemzők számára már egy ideje egyértelmű tényállást, hogy Lisszabon az államcsődöt önerőből nem lesz képes elkerülni. A nemesfémek erre a hírre prompt drágulással reagáltak.

Miután szinte napra pontosan egy éve annak, hogy Görögországgal eldőlt az első euró-dominó (110 milliárd eurós mentőcsomag), amelyet a tavalyi év vége felé Írország követett (70 milliárd eurós mentőcsomag), most Portugáliát is utolérte a végzet.

A 8% fölé emelkedett portugál kötvényhozamok, az ország romló adósbesorolása és a politikai bizonytalanság ellehetetlenítették az államadósság piacról történő finanszírozását. A várhatóan 80 milliárd eurós portugál mentőöv az eurót finanszírozó tagországok költségvetésére újabb óriási teherként nehezedik, adósságproblémát okozva ott is, ahol eddig nem volt, fékezve a gazdaság fejlődését, megszorításokat téve szükségessé és szítva a társadalmi feszültségeket.

A legsúlyosabb adóssággondokkal küzdő úgynevezett PIGS (angolul disznó) országok, vagyis Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország közül ez utóbbi államháztartása még állja a sarat. Amennyiben azonban az eddigi három, gazdaságilag nem túl jelentős ország után az első komoly európai állam, Spanyolország is külső segítségre szorulna, az már drámai következményekkel járna az euró számára. Az euróban tartott megtakarításokra leselkedő veszélyek jelentős mértékben hajtják az arany és az ezüst malmára a vizet.

Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) a 2,6%-ra emelkedett infláció megfékezésére való hivatkozással 1,25%-ra emelte az euró-övezet alapkamatát. A nemesfémek rekordhangulatát azonban ez az intézkedés sem volt képes elrontani. Az arany és az ezüst szempontjából rossz hírnek számító kamatemelés hatását semlegesítette a két fém negatív korrelációja a dollárral. A kamatemelést követően az euró a dollárral szemben az 1,44-es értékig is erősödött. Míg az Egyesült Államok jegybankjának elnöke, Ben Bernanke a növekvő inflációra mindössze átmeneti problémaként tekint, az EKB elnöke, Trichet határozottan aggódik emiatt. Így ő nem látott más lehetőséget, mint az alapkamat 25 bázisponttal történő megemelését. A most következő héten egyébiránt Európából, Kínából és az USA-ból érkeznek friss inflációs adatok. Ezek főként a magas olaj- és élelmiszerárakból fakadóan tartogathatnak még negatív meglepetéseket, amelyek az arany és az ezüst további drágulását eredményezhetik.
Forrás: aranypiac.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását