2024. május 19. - Ivó, Milán
Az ügyészségi vádirat szerint egy hónapon át tervezték a galgagyörki támadást azok a férfiak, akiket hat ember megölésével vádolva állítottak a Pest Megyei Bíróság elé pénteken.
2011. március 28. hétfő 07:30 - HírExtra
A Pest megyei település sértettjei a televíziós híradásokból értesültek a büntetőper kezdetéről, és polgárjogi kerestet kívánnak benyújtani a vádlottak ellen, de félnek, hogy bosszút állhatnak rajtuk. Az MTI tudósítója vasárnap az ügyészség által közölt vádiratban foglalt támadási helyszíneken a sértettekkel beszélve azt tapasztalta, két és fél évvel a fegyveres lövöldözés után még mindig félnek, és az akkori támadás nyomait még ma is viselik a Dózsa György úti lakóházak.

A Pest Megyei Főügyészség pénteken ismertetett vádirata szerint Kiss Árpád Sándor elsőrendű, testvére Kiss István Zoltán és a harmadrendű vádlott Pető Zsolt 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak. Mivel egy szerelmi háromszögből kialakult nézeteltérésben az azóta már jogerősen feloszlatott Magyar Gárda is segítséget nyújtott, úgy döntöttek - mivel megítélésük szerint az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el a roma származású bűnelkövetőkkel szemben feladatát, ezért korábbi személyes sérelmeik és romák iránt táplált gyűlöletükből fakadóan saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást - a célpontként kiválasztott település megfelelő eszköz lehet a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak.

Az MTI tudósítója vasárnap támadási helyszíneken a sértettekkel beszélve azt tapasztalta, két és fél évvel a fegyveres lövöldözés után még mindig félnek, és az akkori támadás nyomait még ma is viselik a Dózsa György úti lakóházak. Az ügyészség szerint a vádlottak - akik kezdetben még csak hárman voltak, negyedik társuk csak a két utolsó, a tiszalöki és a kislétai halálos sérülésekkel is járó helyszíneken bűnsegédként vett részt - támadásukat "katonai pontossággal" a legapróbb részletekig kidolgozva, minden eshetőségre felkészülve tervezték meg és hajtották végre.

Mobiltelefont vásároltak, majd egy héttel később, 2008. június 26-án a testvérpár napközben terepszemlét tartott a településen: Galgagyörk cigánytelepének földúton való megközelítési, majd a menekülés útvonalának lehetőségét kutatták fel. A támadást majd egy hónappal később, július 21-re virradóra követték el: egy ezüstszínű, letakart rendszámtáblájú Opel Astra kombival, Acsa felől, a földúton közelítették meg éjfél előtt a települést, a házak mögötti kerten át az utca közepéig besétálva, az elsőrendű vádlott több száz méterről történő fedezése mellett egy adott jelre féltérdre ereszkedett, és Kiss István tüzet nyitott a lakóházak ablakaira. A házban két család, négy felnőtt és egy ötéves kisfiú aludt, de nem sérültek meg.

Miután a másodrendű vádlott az öntöltős sörétes fegyverből a tárban lévő hat lőszert kilőtte, Pető Zsolt a megtámadott házzal szemben lévő lakás ablakát vette célba mintegy 30 méterről. Két lövés leadása után kivette az üres töltényhüvelyeket, majd a az udvaron átsétálva kiment az utcára, és újabb két lövés adott le az ablakra. A sértettek, akik tanúként szerepelnek a támadássorozat miatti büntetőügyben, az MTI tudósítójának megmutatták azokat a helyszíneket, ahonnan a lövéseket a vádirat szerint leadhatták, és a 2010. március elsején tartott helyszíni bizonyítási eljáráson, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád kihallgatásával is megpróbáltak rekonstruálni.

A galgagyörki romák az MTI tudósítójának vasárnap azt mondták: a félelem még ma is bennük él, és ezért az egyik család el is költözött a megtámadott házból. Elszenvedett sérüléseik miatt kártérítési pert szeretnének indítani a vádlottak ellen, és ehhez jogi segítséget kérnének, de attól tartanak, hogy a rendőrök nem fogták el az összes elkövetőt, esetleg a felbujtójukat, így bosszút állhatnak rajtuk, vagy „mások folytathatják” a támadásukat. Elmondásuk szerint csak a sajtóból értesültek, hogy megkezdődött a bírósági per, és csak tanúként és nem sértettként kezelik őket. A pénteken kezdődött bírósági per szerdán az elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását