2024. május 4. - Mónika, Flórián

Luxemburgban a magyar kultúra

Az Art Trió című hármas kiállítás megnyitásával magyar kulturális rendezvénysorozat kezdődött a hét végén a Luxemburgi Nagyhercegségben az Európai Unió soros magyar elnökségének alkalmából.
2011. március 26. szombat 19:23 - HírExtra
Az uniós szerződések értelmében áprilisban és júniusban (valamint októberben) Luxembourg ad otthont az EU-tagországok miniszteri találkozóinak, amelyeken ebben a félévben Magyarország elnököl. A kulturális sorozat keretében a fővároshoz közeli Bourglinster kastélyban április 11-ig tekinthető meg az Art Trió, azaz R. Törley Mária szobrászművész, Máder Indira kárpitművész és Köblitz Birgit üvegtervező iparművész közös kiállítása.

A kiállítást a luxemburgi kulturális minisztérium támogatásával és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter fővédnökségével rendezik meg. A kiállítást Hernyes Zoltán nagykövet nyitotta meg a luxemburgi hatóságok és a magyar közösség képviselőinek jelenlétében. Liszt-művekből Kuzsner Péter zongorista adott rövid koncertet.

A kiállítás idejére a kastély vezetősége tárlatlátogatási programokat is meghirdetett: heti három alkalommal Törley Mária szobrászművész fogadja a látogatókat, és német és francia nyelven tárlatvezetést tart. A rendezvénysorozat keretében Kuzsner Péter vasárnap teljes zongoraestet ad Liszt Ferenc darabjaiból.

Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekes, érdemes művész és Vigh Andrea hárfaművész, a Nemzetközi Hárfa Fesztivál alapítója április 2-án este és 3-án délelőtt lép fel a kastélyban.

Magyar Napokat tartanak Neumünsterben is május 7-12 között. Ennek keretében lesz látható, illetve hallható Tóth József fotóművész Hidak című kiállítása, Szabó Marcell Liszt-zongorakoncertje a Liszt-évhez kapcsolódóan, valamint a főként folk-rock stílusban játszó Fókatelep együttes.

Május 15-én a magyar filmművészet kerül a rendezvény középpontjába: a luxembourgi Cinema Ancienne moziban Sopsits Árpád Torzók és Gothár Péter Paszport című filmjét vetítik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását