2021. május 18. - Erik, Alexandra

Versünnep 2008

A jövőre alapításának 100. évfordulóját ünneplő Nyugat című irodalmi folyóirat író- és költőgenerációinak tiszteletére rendezik meg a Versünnep 2008 elnevezésű vers- és prózamondó versenyt - közölték a szervezők pénteken Budapesten.
2007. december 7. péntek 13:23 - Hírextra

"...új időknek új dalaival." - hangzik Ady Endre verssora, amelyet idén a versengés mottójának választottak - mondta el Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A tavalyihoz hasonlóan idén is két kategóriában nevezhetnek a magyar és határon túli magyar aspiránsok, a versenyt ugyanis hivatásos színművészek és előadóművészek, valamint szakirányos hallgatók számára is meghirdették. A volt köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma fővédnökségével zajló megmérettetés nevezési határideje január 20., az elődöntőket február-március folyamán szervezik.

A versenyzőknek a kiírás szerint a Nyugat első három generációjának egy tagja által írt verset, prózát vagy publicisztikát kell választaniuk, fel kell készülniük egyikük versfordításából is. A repertoárban egy kortárs magyar költő vagy író alkotásának is szerepelnie kell.

A középdöntőt április 5-én és 6-án Balatonfüreden rendezik, míg a 12 résztvevővel zajló döntőt a költészet napján, április 11-én a hagyományokhoz híven ismét egy határon túli magyar városban, Révkomáromban tartják.

Az egymillió forintos fődíjjal járó versengés legjobbjai a Versünnep szimbólumává vált Sárkányölő Szent György szobrát vihetik haza, és a Lator László elnökölte zsűri kiválasztottjai mellett egy közönségdíjast és egy különdíjast is hirdetnek majd.

Kolti Helga az MTI-nek elmondta, hogy az idei versenyen mintegy 250 hivatásos és amatőr előadóművész vett részt. Hozzátette, hogy jövőre több fiatal versenyzőre számítanak, mivel az évek óta zajló versengésnek köszönhetően érezhetően nőtt a vers iránti kedv mind a művészek, mint a fiatalok körében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását