2024. május 21. - Konstantin

Semmi nem indokolja, hogy jódtablettát szedjünk

A Japánban történt atomerőmű robbanás során nem került ki annyi sugárzó anyag - és az nem jutott fel olyan magasságba - hogy eljusson Európába - állítja Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének vezetője.
2011. március 17. csütörtök 17:56 - HírExtra
A földrengés idején működő Fukusima atomerőmű 1. számú telephelyének 1., 2. és 3. reaktorán robbanás történt, a 4. blokk pedig (ami karbantartáson állt a földrengés idején) egy súlyos tűzön esett át, és sérült a pihentető medencében lévő besugárzott kazetták hűtése - foglalta össze legfrissebb elemzésében Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének vezetője. Az elemzést teljes terjedelemben az energiainfo.hu közli.

Aszódi szerint Ázsia Japánon kívüli részén és Észak-Amerikában nem lesznek radiológiai következmények. Lehet, hogy Kínában vagy Oroszországban nyomokban ki fognak mutatni a japán kibocsátásból származó izotópokat, de ennek egészségügyi kockázata nem lesz. A szakember hangsúlyozta, hogy Japánon kívül jódtablettát bevenni nem csak nem indokolt, de kifejezetten veszélyes is.

Allergiás reakciókat válthat ki


Vannak emberek, akiknek a szervezete allergiás reakciót mutat nagy mennyiségű jód bevétele után, de ez az adott személy számára nem feltétlenül ismert. Ha az emberek nagy számban bevesznek jódot, ki fog derülni, hogy ki allergiás rá, és egymillió lakosonként 1-2 ember akár bele is halhat az allergiás reakcióba. Mivel a jódtabletta bevétele Japánon kívül nem indokolt, nem érdemes ezt a kockázatot felvállalni!

Japánban ott kell jódtablettát bevenni, ahol a hatóságok azt elrendelik. Ez az a szűk terület, amire a szennyezés kiterjedhet. Továbbra is tartom, hogy Japán egészének vagy nagy területének elszennyeződése nem valószínű. Az erőmű körüli 20 km-es körben jelentős szennyezés van már most is, és a helyzet ott valószínűleg még romlani fog. Nagyobb távolságban radiológiai következmények nagyon nem valószínűek - írja elemzésében Aszódi Attila.
Forrás: vilagtudomany.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását