2024. május 3. - Tímea, Irma

Az örmények is mozgolódnak

A közel-keleti változások Jerevánra is hatottak. 2011 márciusában több tízezres tüntetésen követeltek reformokat, és szólították távozásra a miniszterelnököt a fővárosban. A következő demonstráció március 17-én lesz.
2011. március 14. hétfő 10:47 - HírExtra
Örményországot a látszólagos demokrácia mögött néhány oligarcha irányítja - írja az Index. Európai értelemben vett (de még mindig csak a parlamenten kívüli) ellenzék mindössze három éve működik. A mostani tüntetést is ők szervezték.

'A hivatalosan független Örményország első elnöke és egyben a mai ellenzék vezetője Levon Ter-Petroszján. Az ő idején fogadták el az ország alkotmányát, és épült ki a demokratikus intézményrendszer. De a háború és következményei miatt esély sem volt a gazdaság újraépítésére (a török határzár a ma is fennáll).'

'2011-ben új fejezethez érkezett az ellenzéki mozgalom. A közel-keleti tüntetések nemzetközi kontextusában új értelmet nyert az örmények öntudatra ébredése. A 2011. március 1-i, több tízezer ember részvételével tartott tüntetésen a három évvel ezelőtt ugyanezen a napon vérbe fojtott tüntetés halottjaira, sebesültjeire és bebörtönzöttjeire emlékeztek.

A tüntetésen Levon Ter-Petroszján felolvasott egy tizenöt pontból álló nyilatkozatot, amelyet az egybegyűltek kézfeltartással egyhangúlag elfogadtak. A nyilatkozat március 15-ig ultimátumot adott a kormánynak, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, követelte a tüntetések elleni rendőri fellépések leállítását, a betiltott A1+ tévécsatorna engedélyezését, a karabahi tárgyalások – Budapesten, 1994-ben az EBESZ (akkor EBEÉ) által elfogadott formája szerinti – folytatását.

Végül kifejezésre juttatta, hogy amennyiben a követelések nagy része teljesül, az Örmény Nemzeti Kongresszus kész lenne tárgyalásokat kezdeni a kormánnyal – kizárólag a rendkívüli elnöki és parlamenti választások kiírása témájában.

Örményországban komoly előzménye volt a jelenlegi tüntetésnek, egy többéves „rendezvénysorozatba” illeszkedik. A parlamenten kívüli ellenzéket tömörítő Örmény Nemzeti Kongresszus következő tüntetése március 17-én lesz. Az események lefolyása és kimenetele, ahogy a többi országban is, nehezen jósolható meg' -írta meg az Index.
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását