2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veseóvás nemzetközi szinten

Jelenleg az európai népesség legalább egytizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek nagyobbik része egyáltalán nem tud problémája létezéséről.
2011. március 10. csütörtök 16:32 - HírExtra
Magyarországon is legalább 500 ezer ember érint a probléma, amire a szervezők számos módon hívják fel a figyelmet. A világnap részeként több egészségügyi és dialízis központban is nyílt napot tartanak, miközben több hazai nagyváros bevásárlóközpontjaiban próbababák segítségével elkészülő színes installációval és szórólapokkal hívják fel a figyelmet a témára.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította.

Óvja veséit!

A Vese Világnapra 2011-ben immár hatodik alkalommal kerül sor, ezúttal március 10-én. A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Óvja veséit, mentse meg szívét!”.

A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentse a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A felnőtt lakosság 5-10 százalékának van valamilyen formában vesebetegsége, és minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív-, és érrendszeri betegségekben.

A krónikus vesebetegséghez számos kórállapot vezethet, így a gyulladásos betegségek, fertőzések, a vese és húgyutak elzáródása, valamint olyan öröklődő elváltozások, mint pl. a policisztás vesebetegség. Ám napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegekben, a cukorbetegség (diabétesz mellitusz) és a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít.

A nem felismert krónikus vesebetegség számos következménye közül az egyik, hogy a veseműködés folyamatos csökkenése veseelégtelenséghez vezet, ami vesepótló kezelést, dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé. Másik fontos következménye lehet a társuló szív-, és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező korai halál.

Azok az egészségesnek tűnő személyek, akiknél később krónikus vesebetegséget diagnosztizálnak, fokozottan veszélyeztetettek szív-, és érrendszeri betegségek (szívkoszorúér, agyi érbetegségek, perifériás artériás betegségek és szívelégtelenség) miatt bekövetkező korai halálra, függetlenül attól, vajon valaha kialakul-e náluk veseelégtelenség.

Mindeközben a vesebetegség korán észlelhető, csupán egy egyszerű laboratóriumi tesztet kell elvégezni kis mennyiségű vér (a szérum kreatinin mérése és glomerularis filtrációs ráta (GFR) becslésére) és vizelet mintán (a kreatinin és albumin kiválasztás megmérésére). A korai stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedő emberek nagy többsége tünetmentes, a betegségét nem ismerik fel. Pedig a veseeltérés korai felismerése kiemelt fontosságú, mert a korai terápia a vesekárosodás további romlását illetve a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását megelőzheti illetve lassíthatja.

A rendszeres szűrés kiemelt jelentőséggel bír a magas kockázatú csoportba tartozó olyan betegekben mint:

• Diabéteszben és magasvérnyomás-betegségben szenvedők
• Túlsúlyos, vagy cigarettázó betegek
• 50 év feletti egyének
• A családi anamnézisében vesebetegség, diabétesz vagy magasvérnyomás-betegség szereplő egyének

A Vese Világnap alkalmából a tudományos és népszerű ismeretterjesztés mellett egy látványos akcióval is felhívják a figyelmet a vesékre. Ennek során az ország nagyvárosaiban – Debrecen, Miskolc, Budapest, Szegd, Szolnok, Győr – de mindennap más-más városban, a helyi bevásárlóközpontokban próbababákból álló installációk készülnek, melyekre az élettanilag megfelelő helyre piros vese alakú matricákat ragasztanak. A fővárosban március 10-én, a Csepel Plázában látható figyelemfelhívást – a 10-18 óra között megtekinthető installáció mellett – a plázákban osztott szórólapokkal egészítik ki a szervezők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását