2024. április 25. - Márk

Vírusfilmmel kampányolnak a mozgássérültek

Egy humoros videófilmmel szeretné felhívni a figyelmet a mozgássérült parkolóhelyek körüli intoleráns magatartásra a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete.
2011. március 7. hétfő 18:29 - HírExtra
Az interneten terjedő kisfilmben egy tagbaszakadt, kopasz férfi segít megértetni, miért szükséges szabadon hagyni a mozgássérültek parkolóhelyeit. A videót 1 hét alatt 30 ezren tekintették meg és küldték tovább ismerőseiknek.

Nemcsak Budapesten, de országosan is problémát jelent a mai napig, hogy az autósok – elsősorban bevásároló központok és forgalmasabb közterületek környékén – elfoglalják a mozgássérültek számára fenntartott helyeket. Az intoleráns magatartás évek óta jelen van az utcákon, és bár az utóbbi időben némi pozitív változás tapasztalható a közvéleményben, illetve a hatóságok hozzáállásán, elég csak néhány öntörvényű autóvezető, s újfent előáll a kellemetlen helyzet.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) úgy döntött, hogy hangnemet és stílust vált, s megpróbálja az internet adta lehetőségeket is kihasználni. Egy olyan amatőr színészt kértek fel, hogy mondja el és mutassa be egy kisfilmben, miért fontos a mozgásukban korlátozott emberek számára fenntartott parkolóhelyek szabadon hagyása, aki azt a nyelvet beszéli, amit – a sztereotípiák szerint – azok az emberek használnak, akik jogellenesen parkolnak a mozgássérültek helyére. A humoros videó vírusként terjed az interneten, 1 hét alatt 30 ezer ember tekintette meg és küldte tovább ismerőseinek.

– A mozgássérült emberek számára létszükséglet a gépkocsi, hiszen az alacsonypadlós tömegközlekedési eszközök száma limitált – mondta Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke. – Komoly gondot jelent számunkra, ha elfoglalják a kijelölt parkolóhelyeket.

Míg egy ép személy képes arra, hogy távolabbról, akár lépcsőkön eljutva közelítse meg munkahelyét, iskoláját vagy a bevásárló központokat, addig egy mozgássérült számára ez sok esetben rengeteg energiát igényel vagy szinte a lehetetlennel egyenlő.

2007-es adatok szerint Budapesten 40.000 mozgássérült személy rendelkezik parkolási igazolvánnyal és mindössze 1040 számukra kijelölt parkolóhely áll rendelkezésre (kb. 2,5%). A jelenlegi jogszabályok szerint a fővárosban a közterület felügyelők és a rendőrségi járőrök is büntethetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását