2024. április 27. - Zita

Figyelnek minket a gépek

Az emberi mozgás, vázrendszer és izomzat elemzésére, a fizioszenzoros adatok gyűjtésére és feldolgozására szolgál az a jelenleg tesztelés alatt álló speciális informatikai rendszer, amelyet magyar cégek közösen fejlesztettek ki.
2011. február 25. péntek 09:16 - HírExtra
A pályázati erőforrásokkal támogatott projekt általánosságban is távlatokat nyit a szenzoros jelfeldolgozás előtt.

A mozgást dolgozza fel

A megoldást elsőként egy projektben használják fel, de összességében az emberi mozgás komplex számítógépes feldolgozására szolgál, még általánosabban pedig bármilyen, szenzorok által közvetített adatfolyam tárolására, lekérdezésére és elemzésére alkalmazható.

A fizioterápiás méréseket, azok biztonságos adatkezelését és analízisét végző informatikai eszköz az egyes, főleg mozgásszervi betegségek vizsgálata, terápiája, rehabilitációs programok vezérlése mellett − például sportolóknál − segíthet a fizikai teljesítmény fokozás

Diagnózis - gépről

A rendszer felhasználói gyógytornászok és orvosok, akik jogosultságuk szerint láthatják a tesztszemélyek mérési adatait és az analízisek eredményét. Így az orvos akár fizikai jelenléte nélkül is fel tudja állítani a diagnózist és az esetleges terápiás kezeléseket is előírhatja. Így akár egy magyar faluból adatok érkezhetnek a budapesti központba, és az így kapott információkat − az elemző szoftver támogatásával − egy nemzetközi, akár különböző kontinensen tartózkodó szakember gárda értékelje.

Az alkalmazás tervezése során a Polygon Informatikai Kft., az Ithilia Informatikai és Technológiai Kft., a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara és az Új Calculus Számítógép-alkalmazási Bt.-ből álló munkacsoport az általános megoldási lehetőségeket tartotta szem előtt. Így az elkészült keretrendszer alkalmazható bármely, szenzorokból érkező adathalmaz gyűjtésére és elemzésére. Mint általános keretrendszer képes tetszés szerinti bejövő információt kezelni és rendszerezni, aminek segítségével a felhasználó a teljes folyamatról részletekig menő információt kap, legyen szó technológiai tesztelésről, gyártásról, logisztikáról, katasztrófavédelemről, vagy – mint jelen esetben – gyógyításról.

A mérési adatokat a brit Biometrics Ltd. fizioterápiás mérésekre alkalmas különböző szenzorai szolgáltatják. Ezeket az „adókat” a vizsgálat alanyára erősítik. A jelen projektben az ízületi elhajlásmérő, az izomműködést mérő, a gyorsulás és az erőmérő változatokat használják fel, de a rendszer bármely más szenzor adatainak fogadására is alkalmas. Az érzékelők jelei vezeték nélküli kommunikációval egy hordozható adatgyűjtő és továbbító szoftvert futtató mobilegységbe jutnak, ez lehet laptop, tábla pc, pda, de akár egy „ okos” telefon is.

A net is szerepet kap


Innen az információk az interneten keresztül jutnak a központi egységbe. Itt nemcsak egy kereshető, távolról is elérhető adatbázis épül fel a mért adatokból, de megadott jellemzők szerint szelektált adatok grafikonjait is megkaphatjuk egy másik szerveren futó SAS elemzőszoftver segítségével.

A rendszer további előnye, hogy az adatgyűjtőn és kezelő terminálon kívüli elemei egyetlen központi gépen futnak, a modulok közötti kommunikáció a gyakorlatban egy-egy belső memóriaműveletet jelent, ezért nagyon gyors. A fejlesztések során a teljes rendszer hordozhatóvá tehető, beleértve a kezelő terminált és az adatgyűjtő egységet is. Közeli az alkalmazás lehetősége gyógyszerek hatásvizsgálataiban, gyógyászati segédeszközök fejlesztésénél is.
Forrás: vilagtudomany.hu/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását