2024. május 16. - Mózes, Botond

Sikerült a fémhab generálás

Sikerült fémhabot előállítani vasárnap a három évtized után második magyar anyagtudományi űrkísérletben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén - erősítette meg Bárczy Pál egyetemi tanár, a habosítóberendezést kifejlesztő, miskolci székhelyű Admatis Kft. igazgatója.
2010. február 8. hétfő 23:16 - HírExtra
A habcellás anyagok földi gyártását célzó kísérletet még ki kell értékelni, az azonban biztos, hogy sikerült habot generálni, a berendezés működött - mondta a kutató az MTI-nek a habgenerátor hétfői miskolci sajtóbemutatója alkalmából.

A FOCUS nevű kísérletet, amelynek célja a habképződés mechanizmusának mélyebb megismerése és a habszerkezet stabilitásának vizsgálata, Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre az ISS Columbus-moduljában. A feladat végrehajtása során a miskolci kutatók figyelemmel kísérték a fejleményeket és szükség szerint tanácsokkal látták el az asztronautát.

A kísérletet a földi operátor irányította Münchenből, végrehajtását az Admatis szakemberei a nordwijki Európai Űrtechnikai Központ (ESTEC) Felhasználósegítő Központjából (USOC) kísérték figyelemmel.

Az eredményeket elektronikus formában rögzítették és továbbítják majd Miskolcra. A habosítóberendezés már nem érkezik vissza a Földre, "űrszemét" lesz - közölte Bárczy.
Az Admatis Kft. berendezése a bajkonuri űrrepülőtérről, a PROGRESS 37P jelű automatikus teherűrhajóval jutott fel pénteken az űrállomásra.

A miskolci cég 2006-ban tett javaslatot az Európai Űrügynöksgének (ESA), s ekkor nyerte el egyetlen magáncégként a pályadíjat, az ESA és az Európai Közösség FP6 kasszájának támogatását - mondta el az előzményekről az egyetemi tanár, aki szerint a kísérlettel egyrészt megoldást találhatnak egy tudományos problémára, másrészt a cég "megváltotta a belépőjegyet az űripari kivitelezők szűk körű klubjába".

A miskolci sajtótájékoztatón Szirovicza Péter, a társaság fejlesztőmérnöke az űrállomás moduljában lezajlott mikrogravitációs anyagtudományi kísérletben alkalmazott habosítóberendezés működését szemléltette a cég laboratóriumában.

A tájékoztatón elhangzott: a cég kutatásainak fő iránya a fémek habosítása. A fémhabok rendkívül könnyűek, nagy szilárdságúak, jó szigetelők és kiváló energiaelnyelők, előállításuk azonban még nem minden tekintetben megoldott. A cég gyártási technológiája lehetővé teszi alakos fémhabtermékek költséghatékony előállítását.
Az első magyar anyagtudományi űrkísérletet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan végezte 1980-ban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását