2024. május 3. - Tímea, Irma
Vona Gábort, a Jobbik elnökét a botrányoktól sem mentes tavaszi ülésszak megnyitójáról, a médiatörvényről és a melegfelvonulás elmaradásáról kérdeztük.
2011. február 16. szerda 13:19 - Győry S. József
Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának megnyitóján gratulált a kormánynak, hogy visszaverték a médiatörvény elleni támadásokat. Meglátása szerint milyen változásokat hozhat a hazai média életében a törvény?

Jelen pillanatban a médiatörvény hatásait nagyon nehéz meghatározni: véleményem szerint a jogszabály értelmezése és gyakorlatba ültetésére tág lehetőségeket biztosít. A kormány kényétől-kedvétől függ, hogy miként fogja a lakosságot szolgálni a törvény. A XXI. században a média szabályozására szükség van, ez önmagában nem vitatható.

A problémám azzal van, hogy a jelenlegi kormány pártpolitikai érdekek mentén él a médiatörvénnyel. Én elvárnám, hogy a kormány fellépjen az érték, tudatromboló, de éppen a vulgárissága, alpárisága miatt talán vonzó tartalom ellen, de ez eddig nem történt meg: talán politikai haszonszerzést remélnek belőle. Ezek persze csak találgatások, hiszen annyi idő nem telt el hogy bárki bármit biztosan állítson a médiatörvényről. Kíváncsian várom a jövőt.

A Való Világ botrányműsorra kiválóan illik az előbbi jellemzése. Miért lehet még műsoron ez a „valóságshow”?


A Való Világot én egy szimbolikus ügynek tekintem, hiszen az a médiatörvény, amin ez a műsor átsiklik, az nem érte el a célját.



A felszólalásában elhangzottak szerint a közbiztonság összeomlott. Milyen jelei vannak mindennek és mit lehetne tenni a közbiztonság növelésének érdekében?


A választási kampány előtt sokan vádoltak minket azzal, hogy riogatunk, az ördögöt festjük a falra, dramatizáljuk a közbiztonság problémáit. Sajnos az elmúlt hetek, napok eseményei rávilágítottak arra, hogy a segélykiáltásaink sajnos a valóságot tükrözték. A tények, események önmagukért beszélnek, aki mindezt nem hiszi el, annak le kell mennie Borsod vagy Szabolcs megyébe és a saját szemével meggyőződni az igazságról.

A rossz közbiztonságnak nem csak a magyar, hanem a tisztességes cigányemberek is áldozatai. Érdemes lenne a sajtónak azzal is foglalkozni, hogy miként érinti a tisztességesen dolgozó, beilleszkedni vágyó, normákat követő cigány családok életét az általam, előbb említett probléma.

Elfogadom, hogy hazánk nem minden részén jellemző ez a jelenség, mégis egy ország vagyunk, közös felelősséget viselünk. Nem hunyhatja be a szemét sem a XII. kerületi lakos, sem a vasi vállalkozó. Nem hunyhatunk szemet afelett sem, hogy az ország keleti részén - és bizonyos nyugati területein is –  a mindennapi élet a közbiztosnság szempontjából túllépett az elviselhetetlenség határán.

A jelenlegi megoldási kísérleteket sok esetben PR ízű, a parlament közvéleményét lehet hogy megnyugtató, de az emberek mindennapjait nem igazán érintő javaslatoknak, vagy éppen kormányzati intézkedéseknek tartom. Egy ellenzéki pártnak pont az a feladata hogy rámutasson a problémákra. Mi pont ezt tesszük. Több olyan területet tudok felhozni, ahol a jelenlegi kormány nem tudott eredményeket elérni, ám ezek közül ordító a közbiztonság hiánya.



Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői ülésen felkérte, hogy mellőzze a cigányozást és a "cigánybűnözés" kifejezés használatát. Ön szerint tehát létezik ez a jelenség?

Igen, létező jelenségről beszélünk. Abban az esetben semmilyen megoldást nem fogunk találni a probléma megoldására, ha még a diagnózist sem merjük felvetni. Az az orvos, aki nem meri, nem tudja vagy nem akarja felállítani a diagnózist, az biztosan félrekezeli a beteget.

Még ha esetleg sértő, bántó is a "cigánybűnözés" kifejezés, nem a kifejezésen, hanem a mögötte lévő jelenségen van a hangsúly. Ezt ki kell mondani, ez az első lépcső a gyógyulás felé. Amíg ezt nem ismerjük el, megpróbáljuk politikai álstatisztikákra hivatkozva tagadni, addig nem lesz változás.

Második lépésként az érintett területeken a közbiztonság olyan szintű megszervezését kell elvégezni, ami képes felvenni a harcot ezzel a jelenséggel. Az államnak kötelessége megóvni, garantálni a tisztességes polgárai életének biztonságát. Nem gondolom azt, hogy mindezt csupán a közbiztonságot erősítő lépésekkel lehetne elérni. A rendőrség jelenlegi állapotában - a létszám növelésével is - alkalmatlan a helyzet érdemleges megoldására.

A föld szeretete
Mind anyai, mind apai ágról kisparaszti családból származik, ennek tulajdonítja a föld szeretetét és antikommunista elveit. Édesapja húgának családja ma is gazdálkodik Hevesen. Másik meghatározó családi élménye apai nagyapja (szintén Vona Gábor) halála volt, aki Erdélyben esett el a szovjet csapatok elleni tordai harcok során. Apai nagyanyja ezután feleségül ment Zázrivecz Józsefhez, aki nevére vette a felesége gyermekét (Vona Gábor apját), emiatt lett születése után ő maga is Zázrivecz. 1978. augusztus 20-án jött világra a Heves megyei Gyöngyösön. Apja eredeti nevét Vona csak egyetemista korában vette fel, valamikor 2000 után. Az érettségit még Zázrivecz néven szerezte, de amint nagykorú lett – a család támogatása mellett visszavette a vér szerinti nevét hősi halált halt nagyapja emlékére.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását