2024. május 17. - Paszkál
A rendőrség nem engedélyezi a nyári melegfelvonulást. Megkérdeztük Steigler Sándort a Szivárvány Misszió Alapítvány vezetőjét, hogy milyen okokat sejt a háttérben, illetve milyen módszerekkel fogják felvenni harcot a jogaikért.
2011. február 15. kedd 14:21 - Kancsár Edina
A rendőrség nem engedélyezi a június 18-ára tervezett melegfelvonulást. Mivel indokolták a döntésüket?

Arra hivatkoztak, hogy a felvonulás miatt más utakon nem biztosítható a forgalom. Tulajdonképpen mindig erre hivatkoznak, hiszen ez a legegyszerűbb kifogás.



Ez egy mondvacsinált oknak tűnik. Ön szerint mi lehet a valódi okuk?

A valódi okokat szerintem soha nem fogjuk megtudni, de sejtéseink azért vannak. Azok után, hogy szeptemberben már megkaptuk az engedélyt a teljes Andrássy út vonalára, elég furcsa, hogy a tiltó rendelkezésben épp az Andrássy utat elemezték, hogy a forgalom miért nem biztosítható ott a felvonulás. Azok a rendőrök, akikkel mi tárgyalunk, a korábbi években elsősorban a konstruktivitásukról tettek tanúbizonyságot.

Ezek után nehéz nem arra következtetni, hogy valószínűleg fentről kaptak jelzést, melynek következtében betiltották a fesztivált. Nem tudom, hogy ez a döntés politikai nyomásra, vagy biztosítási szempontból született-e meg. Csak azt tudom, hogy nagyon zavaró, főleg a tavalyi események tükrében, amikor a rendőrség az utolsó pillanatban értesítette a szervezőket, hogy nem a megbeszéltek szerint fogják biztosítani a helyszínt.

Egy órával a rendezvény kezdete előtt a rendőrség közölte, hogy nem húzták ki a kordonokat, melynek ténye bennünket is megfélemlített. Nagyon aggódtunk a felvonulók biztonságáért is, de szerencsére végül nem történt egyetlen komolyabb atrocitás sem. Ez a „viselkedés” erősen aláássa azt a bizalmat, ami a szervezők és a rendőrség között az évek folyamán kialakult.



Jobboldali kabinet van hatalmon, melynek értékrendszere különbözik az előző kormányokétól. Véleménye szerint ennek tudható be, hogy meg akarják akadályozni az idei felvonulást?

Én inkább úgy fogalmaznék – ami sokkal komorabb képet fest –, hogy a jelenlegi kormány értékrendszerébe, az emberi jogok nem férnek bele. Ugyanis alapvető emberi jogokról beszélünk. Mint amilyen a házassághoz való jog, ami a meleg és leszbikus párokat is megilletné. Összességében, tehát mindenképpen furcsa, hogy a kormányváltást követő első felvonulást rögtön betiltják.

Évek óta botrányok övezik a melegfelvonulást. Ha nem politikai döntés húzódik a háttérben, nem lehet hogy a botrányoknak akarták elejét venni a tiltással?

Milyen botrányoknak? Hiszen, ha színes, csillogó ruhákban vonulunk végig, akkor az a baj. Ha konszolidáltan megyünk, maximum egymás kezét fogva –vagy azt sem –, akkor az a baj. Minden alkalommal bele lehet kötni bármibe, amit teszünk, de ez nem a rendőrség feladata.

Mi a tervük: ettől függetlenül megtartják valahol máshol a felvonulást?

Ezen még nem gondolkodtunk, hiszen először a bírósághoz fordulunk. A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet ingyenes jogsegélyén keresztül megtámadtuk a rendőri végzést.



Milyen eredményt várnak ettől?

Bízom benne, hogy a bíróság is elismeri majd, hogy nem volt jogszerű a rendezvény betiltása. Ha pozitív eredményt kapunk, akkor természetesen az eredetileg tervezett útvonalon fogunk felvonulni, ha viszont a bíróság nem a javunkra dönt, a továbbiakat majd kitaláljuk akkor.

Az LMP, vagyis Schiffer András azt ígérte, hogy segít amiben csak tud. Érzékeltek már ebből valamit?


Csak a hírekből hallottam erről, ugyanis sem az LMP, sem Schiffer András részéről nem érkezett ezirányú megkeresés. De bízom benne, hogy ha azt mondták, hogy segíteni akarnak, akkor fognak is. Nem feltétlenül kell, hogy a segítség látványos legyen, az is elég ha kiállnak mellettünk. Véleményem szerint az idő rövidsége is indokolhatja, hogy eddig nem kaptunk megkeresést az LMP részéről. És egyébként nagyon örültünk, amikor hallottuk a nyilatkozataikat, hiszen ők az egyetlen olyan parlamenti párt, aki megszólalt az ügyünkben.

A rendőrség hivatalos álláspontjáról bővebben itt olvashat.

2010-es melegfelvonulás
A szervezők szerint a Meleg Méltóság Menet hivatalos indulási időpontja előtt alig két órával a Hősök terén közölte a szervezőkkel a menetet biztosító rendőri vezető, hogy a korábbi megbeszéléssel ellentétben nem állítják fel a szervezők által kért kordonokat és beengedő kapukat. A helyszínre érkező budapesti rendőrfőkapitány ezt úgy módosította, hogy akkor fogják felhúzni a kordonokat, ha fizikai veszély fenyegeti a felvonulókat. A rendőrség a jogszabályban előírt 10%-nál kétszer több rendezőt követelt a szervezőktől, illetve a nem kötelező egészségügyi biztosítást is számon kérték. /mandiner.hu/

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását