2024. június 1. - Tünde

EB: megérkezett a módostíó javaslat

Megkapta az Európai Bizottság a magyar kormánytól a médiatörvény módosításának tervezetét - közölte csütörtökön Jonathan Todd, a médiaügyekben illetékes Neelie Kroes EU-biztos szóvivője.
2011. február 10. csütörtök 17:40 - HírExtra
"Az Európai Bizottság gondosan tanulmányozza a tervezetet, és a lehető legrövidebb időn belül értékelést ad, hogy az minden vonatkozásban összhangban áll-e az EU-joggal" - közölte Todd, hozzátéve, hogy az uniós végrehajtó testületnek egyelőre semmi további közlendője nincs ebben a kérdéskörben.

Neelie Kroes előzőleg három ponton emelt kifogást a médiatörvény ellen.

Egyfelől szóvá tette, hogy a magyar törvény - ellentétben az audiovizuális és médiaszolgáltatások uniós szabályozásának egyik alapelvével - más országokban bejegyzett médiavállalkozásokra is vonatkozik. Másfelől helytelenítette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének túl széles körre történő előírását, végül pedig aggályokat fogalmazott meg a regisztrációs kötelezettséggel kapcsolatban.

Eredetileg az Európai Bizottság "nehéz kérdésnek" nevezte a médiahatóság függetlenségének ügyét is, de utóbb arra jutottak Brüsszelben, hogy az érvényes uniós jogi előírások csak a függetlenség puszta követelményét fogalmazzák meg, a függetlenség tartalmi kritériumait nem, így "nincs jogi fogódzó" a magyar törvénnyel kapcsolatban az ezzel kapcsolatos ellenvetésekhez.

A hétfői brüsszeli szakértői egyeztetésen abban maradtak, hogy a magyar fél csütörtökig megküldi szövegszerű törvénymódosítási tervezetét, az Európai Bizottság pedig véleményezi azt. Ennek hivatalos határideje nincs, de Jonathan Todd szavaiból kiderül, hogy a brüsszeli értékelés rövidesen várható.

Eközben az Európai Parlamentben (EP), amely a jövő héten Strasbourgban tart plenáris ülést, csütörtökön a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és a radikális baloldaliak javaslatára - utóbbiak soraiban kommunista EP-képviselők is vannak - úgy döntöttek, hogy a plenáris vitán napirendre tűzik a magyar médiatörvény ügyét.

A vita szerda délután várható. A szocialisták és a zöldpártiak saját határozattervezetet is készítettek. Ezek közt sok az átfedés, de különbségek is vannak. A vitát szorgalmazó pártok az elkövetkező napokban - a zöldek korábbi közlése szerint - igyekeznek közös szövegben megállapodni.

A magyar szakértők megtették szövegszerű javaslataikat a médiatörvény pontosítására - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-t. A tárca közleménye szerint a kormány a médiatörvény módosítására vonatkozó javaslatokat elküldte az Európai Bizottságnak.

A közigazgatási és igazságügyi tárca csütörtöki közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a kormány nyitott a további egyeztetésekre, és elkötelezett amellett, hogy a magyar médiaszabályozás minden tekintetben megfeleljen az uniós jog által támasztott követelményeknek.

A magyar kormány és az Európai Bizottság szakértői hétfőn tárgyaltak egymással Brüsszelben. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár akkor úgy nyilatkozott: mindkét fél szövegszerű javaslatokat tett azzal a három észrevétellel kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság a médiatörvényről korábban levélben megfogalmazott.

Hozzáfűzte, hogy a hatfős magyar szakértői delegáció a bizottság észrevételeit "hazahozza", és a kormány azokra csütörtökön válaszol. A konzultációt a magyar kormány javasolta azt követően, hogy elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület aggályaira, amelyek a regisztrációs szabályok és a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztését, illetve a médiatörvény területi hatályát kifogásolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását