2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hibernáció és napenergia az állatvilágban

Az alpesi növényevő állatoknak télen össze kell húzniuk a nadrágszíjat, hisz ilyenkor rendkívül leszűkülnek táplálékforrásaik. Ehhez képest az alacsony környezeti hőmérséklet miatt energiafelhasználásuk megnő.
2011. február 5. szombat 15:28 - HírExtra
A kistestű növényevők ezt téli álommal küszöbölik ki, vagy napi alvásuk során hibernálódnak. A nagyobbak azonban nem ezt teszik. A kőszáli kecskék pulzusszáma természetes élőhelyükön 60 százalékkal csökken télen. Az állatok minden éjjel kihűlnek, télen azonban kétszer akkora mértékben, mint nyáron. Ilyenkor kevesebbet is mozognak. A kőszáli kecskék a reggeli napfürdőzést használják fel testhőmérsékletük felélesztésére, így az alig fogyaszt energiát.

Osztrák kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogyan vészelik át a nagytestű növényevők a zord telet. A bécsi állatorvosi egyetem ökológusai vadon élő kőszáli kecskékre szereltek fel jeladókat, amelyek két évig folyamatosan mérték az állatok pulzusszámát, testhőmérsékletét és aktivitását. Ezzel párhuzamosan az időjárást is nyomon követték - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Kiderült, hogy a kőszáli kecskék pulzusszáma természetes élőhelyükön 60 százalékkal csökken télen. Az állatok minden éjjel kihűlnek, télen azonban kétszer akkora mértékben, mint nyáron. Ilyenkor kevesebbet is mozognak. A következő kérdés az volt, hogyan tornázzák fel éjszakai testhőmérsékletüket a nappali értékre.

Napfelkelte után az állatok testhőmérséklete rohamtempóban emelkedett, sokkal gyorsabban, mint nyáron, és nagyobb mértékben, mint a pulzus. A kőszáli kecskék tehát a reggeli napfürdőzést használják fel testhőmérsékletük felélesztésére, így az alig fogyaszt energiát. Csak így engedhetik mag maguknak az erőteljes éjjeli lehűlést, amely a legfontosabb tényező a téli energiafelhasználás csökkentésében - következtették a kutatók a Functional Ecology című szaklapban megjelent írásukban.

Az állatok igazán csak déltájt kezdenek el mozogni, amikor már kellően felmelegedtek. Azelőtt csak egyszer változtatnak helyet: amikor ébredés után felkeresik a legközelebbi napsütötte helyet, hogy felmelegedjenek.

A napenergia ilyen jellegű felhasználása hüllőktől, néhány kisebb emlőstől volt ismert, arra senki nem gondolt volna eddig, hogy nagytestű állatok is alkalmazzák. Lehetséges, hogy a külső hőforrások felhasználása sokkal nagyobb szerepet játszik az emlősök energiaháztartásában, mint eddig gondolták - mondta Walter Arnold, a kutatás egyik résztvevője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását