2024. május 5. - Györgyi

Tóásó ügyvédje emberi jogi bírósághoz fordul

A Rózsa-ügyben csaknem két éve bolíviai börtönben fogva tartott két vádlott - a magyar állampolgárságú Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic - védőügyvédje panaszt emelt az Amerikai Államok Szervezete emberjogi bíróságánál.
2011. február 5. szombat 15:09 - HírExtra
Gianni Prado ügyvéd közlése szerint- beadvánnyal fordult az AÁSZ Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságához (CIDH), kérvényében utalva arra, hogy a terrorcselekményekkel vádolt védenceit 2009 áprilisa óta tartják a San Pedro börtönben mindenféle bírói szankció nélkül, a bolíviai törvényekkel ellentétben, jogsértő módon.

Magyarázata szerint 18 hónap után a vádemelés nélkül fogva tartottnak Bolíviában joga van helyzetének jobbra fordítására.

A védő szerint a kérvényt azért nyújtották be, hogy "hivatalosan is eljárás kezdődjön a bolíviai állam ellen".

A bolíviai belbiztonsági kommandósok 2009. április 16-án számoltak fel egy állítólagos terroristacsoportot: Santa Cruzban agyonlőtték Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárt, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír állampolgár Michael Dwyert. A két túlélőt, a magyar állampolgárságú, szintén Szovátáról származó Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták. A hivatalos bolíviai álláspont azóta is az, hogy a csoport tagjait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, hogy megöljék Evo Morales elnököt több más vezetővel együtt, és elszakítsák az országrészt.

A bolíviai sajtó a hétvégén részletesen foglalkozott a Rózsa-üggyel annak kapcsán is, hogy Sacha Llorenti tárca nélküli miniszter azt állította: Rózsa Flores és társainak finanszírozói 20 millió dollárt terveztek nagy pusztító erejű fegyverek, például rakéták beszerzésére költeni, hogy polgárháborút robbantsanak ki Bolíviában 2008-2009-ben.

Iván Canelas kormányszóvivő állítása szerint - akit az ABI hírügynökség idézett - Rózsa és társai RPG-7 páncéltörő gránátvetővel tervezték lelőni Morales helikopterét egyik országjáró körútja során.

Morales pénteken újólag valósnak minősítette a szakadár erők szándékait, s "hamisnak" mondta azokat a folyamatos ellenzéki vádakat, hogy az eseményeket megrendezték. Az államfő szerint megalapozatlanok azok a vádak is, hogy a kormány a szakadárok megvádolása érdekében videofelvételt hamisított, s újólag emlékeztetett arra, hogy Rózsa Flores Eduardo "bandája" merényletet tervezett személye és kormánya ellen, amikor 2009 elején kabinetülést tartottak egy hajón a Titicaca-tavon.

Az Erbol hírportál jelentésében emlékeztetett arra, hogy Bolíviában január 13-án a Cadena A nevű magántelevízió bemutatott egy felvételt, amelyen a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas 31.500 dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. A tanú később ugyanis azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a vádlottakra nézve terhelő vallomást. Villa Vargas - az "Öreg" (Viejo) - hosszú időre eltűnt, majd a hét elején váratlanul előkerült. Néhány nappal később Morales nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Villa Vargas nyilatkozatai "megerősítik a terrorista csoportok szakadár törekvéseit".

A video származása ismeretlen. Az egykori koronatanú egyértelműen felismerhető rajta, az őt megvesztegető hang gazdájaként több bolíviai média a hírszerzés egyik volt tisztjét véli felismerni. A Santa Cruz-i Polgári Bizottság ellenzéki elnöke, Luis Núnez korábbi nyilatkozata szerint a videó feltehetőleg annak bizonyítéka, hogy "soha nem volt terrorizmus, fegyveres felkelés, elnökgyilkosság, szeparatizmus", hanem "egy fegyveres összeesküvés az autonomista vezetők szétzúzására". Gerán Antelo konzervatív szenátor pedig úgy értékelte: a videó megerősíti, hogy "manipuláció folyt a kormány részéről". "A videó nyilvánvaló módon bebizonyította, hogy a koronatanút megvesztegették, és valószínűleg a kormány két volt tisztségviselője is kompromittálódott a pénz átadásával"" - nyilatkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását