2020. szeptember 28. - Vencel

Miért alakul a Mars felszíne?

A tavaszi "olvadás" és a szélrohamok alakítják a Mars változatlannak hitt északi sarkvidékének a felszínét - derült ki a NASA marsi felderítő űrszonda (MRO/Mars Reconnaissance Orbiter) ötévnyi felvételeinek elemzésekor.
2011. február 4. péntek 17:24 - HírExtra
Az északi pólust borító jégsapka körülbelül 1000 kilométer átmérőjű, maximális vastagsága pedig eléri a 3 kilométert. A jégsapkát övező rejtélyes homokdűnék alakja az MRO-felvételek tanúsága szerint szezonális változásokat mutat egy marsi év leforgása alatt, amely 680 napig tart. E változásoknak több oka is van, az egyik legfőbb a fagyott szén-dioxid, azaz a szárazjég, amely a tavaszi "olvadáskor" a felszabadul.

"A felszabaduló gázok destabilizálják a homokdűnéket - lavinákat indítanak el, teraszokat képeznek, üregeket vájnak ki" - magyarázta a kutatásokat irányító Candice Hansen, az arizonai Bolygókutató Intézet tudósa.

Mint kifejtette, mielőtt az MRO-felvételeket elemezni kezdték volna, parányi változásokat reméltek felfedezni. Ehhez képest "elképesztő mérvű az éves erózió a Marson, némely helyen több száz köbméter homokot sodor el egy-egy lavina" - hangsúlyozta Candice Hansen.

A másik felületformáló tényező a vártnál erősebb szél. Az északi sarkvidéken a különböző irányból lecsapó szélrohamok elég erősek ahhoz, hogy mozgásba hozzák a homokot.

"Jelenleg is nagyfokú az aktivitás a szezonális szárazjéggel borított területeken, egy olyan folyamatot figyelhetünk meg, amely nem fordul elő a Földön" - tette hozzá Candice Hansen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását