2024. április 25. - Márk

Folytatódik az esztergomi balhé

Új választást akar Tétényi Éva, Esztergom polgármestere, mert a Fidesz és a polgármester közötti ellentét nem enyhül, és ez a város rovására megy. Tétényi Évával beszélgettünk.
2011. január 25. kedd 14:32 - Forján-Vass Máté
Új választásokat szeretne. Ez lenne a megoldás?

Ez lenne az egyik ésszerű megoldás a kialakult helyzetre. Az előző városvezető nem hajlandó beismerni, hogy már nem ő irányítja a várost, ezért újra próbára kellene tenni magunkat.

Patthelyzet alakult ki, az ellentéteket pár hónap alatt nem sikerült feloldani, és a város issza meg ennek az egésznek a levét. Úgy éreztem, hogy a válságköltségvetéssel, amit be kellett vezetni, több tízezer ember életét keserítik meg, emiatt gálánsan felajánlottam, hogy írjunk ki új választást.

A Fidesz azzal vádolja, hogy csak a hatalma érdekében vezette be ezt a válságköltségvetést.

A Fidesz húsz-ötven százalékával csökkentette az intézményeink költségvetését, és létrehoztak egy ötszázmilliós tartalékkeretet, amiből átcsoportosítanak az intézményvezetők kérésére. Szerintem ez így egy hatalmi helyzet kialakítása.

Emellett mutasson rá bármelyik fideszes, hogy mely pontok alapján jártam el szabálytalanul. Nekem alapvető célom, hogy a város biztonságosan működjön. A lakossággal és az intézményvezetőkkel egyeztessük le, hogy hogyan lehet takarékosan működtetni a várost, különben nem tudjuk fizetni a hiteleinket.

Miért nem akar a Fidesz együttműködni önnel?

Ezt pontosan nem tudom. Annyit tudok, hogy zajlik részükről egy hatalomátmentési kísérlet: felkerült az internetre egy videó, amelyik október 3-án készült. Ebben Meggyes Tamás kijelentette: „Semmi sem változik csak az eszközeink. Megmutatjuk, hogy hova valóak ezek az emberek.” Ebből islátszik, hogy miért nem megy az együttműködés.

Amikor végiggondolják  a költsgévetést, csupán annyit kérek, hogy legyen a játszótéren karbantartás, az utakat kátyúzzuk be, nem is értem, hogy ők ebben a kérdésben mit gondoltak. Azt sokallom, hogy úszásoktatásra kidobjunk kilencvenmillió forintot plusz költségként.

Nem merül fel a hűtlen kezelés ilyen összegű szerződéseknél?


Vannak érdekes szerződések, de amíg ennek a felgöngyölítése tart, az is fél- háromnegyed év. De ez a mostani költségvetés – amit a Fidesz javasolt, és elfogadott – olyannyira tönkretette volna a várost, hogy nem lett volna szemétszállítás, útkarbantartás. A középiskolai kollégiumunk például hetvenhét millió forint helyett ötmillió forintot kapott, ami arra elég, hogy bezárják a kaput.

Ezt a költségvetést váltotta a válságköltségvetés?


Igen. Ez az adósságrendezési eljárásunk miatt változott. Nagyon sok önkormányzat készít most már ilyet, mert az alapvető működést kell biztosítaniuk.

A Fidesz azt állítja, hogy rosszabb helyzetben levő önkormányzatok sem kérik az adósságrendezést.

Ennek elrendelésére a törvény kötelezi a polgármestereket, ha kilencven napon túl nem fizetett adóssága van az adott településnek, és remény sincs arra, hogy rendezzék a tartozásukat. Több település is sikerrel lefolytatott már ilyen eljárást, de van, aki ezt kérné legutoljára, mert ez gyámságot jelent a gazdasági ügyek felett.

Október 21-én felvetettem ezt a lehetőséget, a Fidesz tárgyalni sem akart erről. Nekem a törvény szerint a közgyűlés álláspontja ellenére is kötelességem elrendelni az eljárást.

Azt láttam, hogy a Fidesz 2010-es költségvetési koncepcióihoz 4-6 milliárd forint külső forrás kellett. Emellé jött, hogy tavaly áprilisban kibocsátottak egy négy és fél milliárd forintos kötvényt, amire én kerültem hatalomra, már csak 1,2 milliárd volt meg. A számlaállományunk másfél milliárd, ezek után folyamatosan jöttek, hogy ennyit, meg annyit kell fizetni, ami működésképtelenséget idézett elő.

Meddig tarthat az adósságrendezés?

Amíg a hitelezőinkkel nem tudunk megállapodni. A törvény 1zsázötven-kétszáz napot ad erre, de két évre is kiterjeszthető.

Felajánlotta az új választást, de ehhez fel kell oszlatni a közgyűlést, amit a Fidesz nem támogat. Mit lehet tenni?

A kormány javaslatára az Országgyűlés feloszlathatja a közgyűlést. Az Alkotmánybíróság ad egy javaslatot. Ilyen Magyarországon még nem történt, de Esztergomban sok minden van, ami még sehol máshol nem történt meg ebben az országban.

Az elfogadott költségvetés alkotmányos jogokat sért, mert a munkabéreket, feladatokat és a létszámokat úgy határozta meg, ahogy kivitelezhetetlen. Ehhez az eszközhöz nyúlok. A hivatal holnapra állítja össze azokat a pontokat, amelyek jogszabályba ütköznek. Ezek holnap vagy holnapután postára kerülnek.

Meggyes Tamás
1985-ben érettségizett az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. Érettségi után több felsőoktatási intézményben is próbálkozott, de hamar otthagyta mindet. Tanult építőmérnöknek, jogot és politológiát, diplomát azonban nem szerzett

A rendszerváltáskor már tagja volt a Fidesznek. 1990 óta tagja a képviselő-testületnek. 1998-ban szimbolikusan hajléktalanként jelentkezett be szavazni, mert az akkori városnak nem kívánt adófizető polgára lenni.

Az 1998-as helyhatósági választásokat követően Esztergom alpolgármesterévé nevezték ki. 1999. november 9-én ügyvezető polgármester lett. Ezt követően 2000. március 27-én időközi választáson polgármesternek választották.

A 2010-ben Komárom-Esztergom megyei ötös számú egyéni választókerületben parlamenti képviselővé választották.

Indult a 2010-es önkormányzati választásokon, azonban a független Tétényi Évától súlyos vereséget szenvedett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását