2024. május 17. - Paszkál

Már a kormánynál van a javaslatcsomag

Az Európai Unió civil fogyasztóvédelmi szervezete (BEUC) eljuttatta a BEUC által készített fogyasztóvédelmi javaslatcsomagot a magyar kormánynak - közölte az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE).
2011. január 21. péntek 19:10 - HírExtra
A közlemény szerint a Paolo Martinello, az Európai Unió civil fogyasztóvédelmi szervezete (BEUC) elnöke vezette delegáció és Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke találkozott Cséfalvay Zoltán államtitkárral és magas rangú kormányhivatalnokokkal Budapesten. Megvitatták a magyar uniós elnökség fogyasztóvédelmi prioritásait és a fogyasztóvédők átnyújtották a BEUC javaslatcsomagját a kormány képviselőinek.

Az egyeztetésen kiemelt téma volt az új fogyasztóvédelmi irányelv-tervezet, amely előkelő helyen fog szerepelni a magyar elnökség napirendjén. A BEUC és az OFE arra kéri a magyar kormányt, hogy az Európai Parlamentet és a tagállamokat olyan irányelv elfogadására ösztönözze, ami megtartja, megerősíti a fogyasztók hatályos jogait, nem redukálja azokat.

Az egységes piac átformálása szintén kulcsfontosságú az eljövendő időszakban. A szervezetek hangsúlyozták: az egységes piac középpontjában a fogyasztóknak kell állniuk, létre kell hozni az európai polgároknak egy egységes szabályozási keretet, amely védelmet biztosít a fogyasztói jogoknak.

A gazdasági és pénzügyi válság számos fogyasztónak rendítette meg a pénzügyi szektorba vetett bizalmát. E téren a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelv, a SEPA (egységes eurófizetési térség) rendelet és a felelős jelzáloghitel-nyújtás kapcsán készülő szabályozás révén a magyar elnökség hozzájárulhat a fogyasztói igényekhez igazodó pénzügyi szolgáltatások kialakításához.

A februárra tervezett speciális Energia Tanácson a 2011-2020-as új energiastratégiát megvitató európai vezetőket arra kéri a BEUC: arra összpontosítsanak, hogyan lehet a fogyasztók érdekeit szolgáló, versenyképes energiapiacokat létrehozni.

A szervezetek kérése a magyar elnökség felé, hogy több intézkedés legyen a fogyasztási cikkek biztonságára vonatkozóan, figyelemmel a veszélyes vegyszerekre. A szerzői jogok közös kezelésére előterjesztett keretirányelv javaslat pedig növelje a kreatív tartalom európai szintű elérhetőségét, s versenyképesebb egységes piacot alakítson ki az online tartalomhoz való legális hozzáférés fejlesztéséhez.



A fogyasztóvédők el szeretnék érni, hogy a kereskedők jogsértő magatartása vagy versenyellenes üzleti gyakorlatok miatt kárt szenvedő fogyasztók kollektív fogyasztói jogorvoslati mechanizmust vehessenek igénybe. A jogszabályok segítsék a fogyasztókat, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatban egyértelmű, teljes körű információkat kapjanak. A betegeknek pedig hozzá kellene férniük a betegségek, kezelések, gyógyszerek megbízható, nem reklám, összehasonlítható információihoz.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását