2024. május 10. - Ármin, Pálma

Az LMP félti az MNB-t a kormánytól

A Lehet Más a Politika úgy látja, hogy a kormány most a Monetáris Tanács tagok jelölési rendjének megváltozatásával próbálja megszüntetni a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.
2011. január 15. szombat 12:41 - HírExtra
A kormány és a MNB csörtéje a jegybank elnök elmozdítására tett kísérletekkel még nem ért véget. Mivel eddig nem sikerült a jegybank függetlenségének megtörése, ezért a nemzetgazdasági miniszter most azt javasolja, hogy változtassák meg a Monetáris Tanács tagjainak jelölési rendjét: azaz azt a kétharmados többség jelölje.

Az eddigi tapasztalatok alapján okkal tartunk attól, hogy így a kormány által megálmodott, csak nevében független testületet hoznak létre, amely nem fogja bírálni – és ne adj’ Isten – támadni a kétharmados többség irracionális gazdaságpolitikáját.

Az LMP mindenképpen széleskörű egyeztetést tart szükségesnek a javaslatról és alapjában véve nem zárkózik el a jelölési rend módosításától. Mindenképpen szükségesnek tartjuk azonban, hogy a Monetáris Tanács tagjait paritásos alapon, előzetes egyeztetések után jelöljék és válasszák meg, vagyis a kormány és az ellenzék is két-két tagon delegáljon. Végleges álláspontot a kérdésben csak akkor alakíthatunk ki, ha a tervezet a Parlament elé kerül.

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az MNB függetlenségét, mert ez az ország érdeke.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását