2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Médiatörvény: aggódnak az olasz újságírók

Indítványt szavazott meg a magyar (és a tunéziai) sajtószabadságról pénteken Bergamóban az olasz újságírók országos szövetségének (FNSI) XXVI. kongresszusa.
2011. január 14. péntek 12:37 - HírExtra
Az FNSI tanácskozása egyhangúlag megszavazott indítványa szerint - amelyet a szervezet honlapja "a magyarországi sajtócenzúráról szóló" indítványként említ - a kongresszuson összegyűlt újságírók "mély aggodalmukat fejezik ki a magyar parlament által megszavazott új sajtótörvény miatt".

Elfogadhatatlan - mondja az állásfoglalás -, "hogy az újságírók munkája a kormánytól szorosan függő, az újságírói munka tartalmába való beavatkozásra és súlyos bírságok kiszabására felhatalmazott Médiatanács cenzori és büntető hatálya alá legyen vetve".A kongresszus szolidaritásáról biztosítja a magyar újságírókat, akik pénteken, Budapesten tartják első nyilvános tiltakozásukat a civil szervezetekkel közösen.

Az olasz újságírók azt kérik az olasz köztársaság intézményeitől és az Európai Parlament olasz tagjaitól, gyakoroljanak nyomást a magyar hatóságokra, hogy érezzék, a médiatörvény fenntarthatatlan, és módosítsák ezt az alapvető európai szerződésekkel összhangban.

A kongresszus megbízza a Bergamóban megválasztandó vezetőit, hogy a következő hetekben minden lehetséges kezdeményezéssel konkrét támaszt nyújtsanak a magyar újságírásnak. "Le kell küzdeni a kontinensen elterjedt veszélyes vírust, amely betapasztja az információszolgáltatás száját, ha Európa továbbra is a jog földje kíván lenni" - fogalmaz az olasz újságíró-szervezet kongresszusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását