2024. április 25. - Márk

Győzött a szólásszabadság

Jogerősen felmentették azt a magánszemélyt, aki 2009. május 28-án egyszemélyes tüntetést tartott a szombathelyi Rendőrkapitányság épülete előtt a következő táblával: „Számolják fel a rasszista rendőrséget!”.
2011. január 12. szerda 08:51 - HírExtra
A rendőrség becsületsértés miatt a magánszemély ellen büntetőeljárást indított, mivel sértőnek találták, hogy a rendőrséget és az ott dolgozókat rasszistának nevezte a tüntető. Az eljárásban a TASZ képviselte a tüntetőt.

A bíróság 2010. december 6-án jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentette a tüntetőt. Az ítélet kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a közhatalom gyakorlóinak, így a rendőrségnek a kritikatűrési képessége jóval magasabb, mint egy átlagembernek. Demokratikus jogállamban a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillető, alkotmányos alapjog.

A közhatalom gyakorlói pedig, így a rendőrség is köteles tűrni a szélsőséges véleményt, a kritikát, annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül. Ebben az ügyben a bíróság nem azt mérlegelte, hogy valóban rasszista-e a szombathelyi rendőrség, hanem azt, hogy a rendőrségről alkotott véleményének bárki hangot adhat-e. A bíróság úgy döntött, hogy a közpénzből működő rendőrség köteles az ilyen kijelentéseket tűrni.

„A TASZ szerint ijesztő az a világ, amelyben a közhatalom határozza meg az őt ért kritika határát. A bíróság ítélete azt üzeni, hogy mindenki szabadon elmondatja, ha véleménye szerint a rendőrség rasszista. A kritikus vélemény szabad, annak hangoztatását jogszerűen a közhatalom nem gátolhatja meg. ” – jelentette ki dr. Szigeti Tamás, a TASZ munkatársa.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását