2024. április 19. - Emma

Mit csináljanak még a közterület-felügyelők?

A mai naptól a fővárosi közterületeseket is bevetik a bliccelők ellen a BKV bizonyos járatain. A parkolási büntetéseket osztogató emberek népszerűsége a tetőfokára hág, ám mi belegondoltunk abba, lehet-e ezt még fokozni?
2011. január 11. kedd 18:48 - Forján-Vass Máté
A népszerűség csúcsán

A cikk elején jelzem: a közterület felügyeletet eredetileg azért hozták létre, hogy vigyázzon a közterületek rendjére és tisztaságára. 1983 óta élvezhetjük áldásos tevékenységüket.

1983 óta komoly biznisszé vált a közterület-felügyelet. Miután éber őrködésük során helyreállt a köztisztaság, újabb feladatokat kaptak, megörvendeztetve ezzel a helyi és ide látogató közönséget.

Fontos elem volt ebben a szabályos parkolás feletti őrködés. Bár a köztisztasághoz lehet, hogy a parkoló autó inkább hozzájárul, mint a közlekedő, de a lényeg a tisztesség. Nyilván akkor is az volt, amikor kiderült, hogy a Centrum Parkoló megrendelte, mennyi és mekkora büntetést szabjanak ki a közterületesek. Lehet, csak visszafogták a lelkiismeretes őröket, hogy ne lőjenek túl egy célon, hisz ők büntettek, ha kell, ha nem.

Ez a tisztességes és tisztelt szervezet most újabb lehetőséget kapott, hogy népszerűségükben fürödhessenek: ők kérik el a személyinket a BKV-n, ha az ellenőrnek nem akarjuk odaadni azt.

Hogyan tovább?

Úgy tűnik, már mindent elért a közterület-felügyelet, amit lehetett, de azért van még hova fejlődni. Sokat lendítene a népszerűségükön, ha például a közlekedési lámpák hiánya esetén irányítanák a forgalmat. Sőt akár ők is kiállhatnának a bokorba a trafipaxszal. Legalább annyi pénzt hozna (nekik), mint a parkolás.

Alkalomadtán akár vezethetnék is a hetes buszt. Csak az első ajtót szabad kinyitniuk, így elkérhetnék felszálláskor és leszálláskor is a bérletet, kettő az egyben. Hatékonyabb lenne a kiszolgálás, az utasok nagy boldogságára.

Gyakran foghíjas a Parlament, amit szóvá is tesznek egyesek. A hiányzók helyett beülhetnének a közterületfelügyelők is az Országházba.

De ha már ennyire nem tudnak magukkal mit kezdeni, akkor talán eltakaríthatnák a szemetet az Andrássy útról, lemoshatnák az Erzsébet-hidat, rákoppinthatnának a galambokat etető nyugdíjasok kezére, felszámolhatnák az illegális hulladéktelepet az erdőszélekről. Végül az otthonunk előtti parkban is takaríthatnának, ahol már több a nejlonzacskó, mint a fűszál, vagy egyáltalán, végezhetnék a valódi dolgukat is.

Büntetnek
Az új, már elfogadott törvénymódosítás alapján a budapesti tömegközlekedési eszközökön január 11-től a közterület-felügyelők is részt vesznek a jegyellenőrzésben a BKV járatain.

A közterület-felügyelő hivatalos személy és így igazoltathat is, melynek következtében a bliccelők elveszítik annak lehetőségét, hogy fiktív adatokat diktáljanak be az ellenőrnek, hiszen nem bújhatnak ki a személyazonosságukat igazoló okirat bemutatása elől.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2011. január 12. 13:06
És ha a közterületesek sem segítenek? Hívják a tűzoltókat is meg a katasztrófavédelmet? Meg a Terrorelhárító Központot?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását