2024. március 29. - Auguszta

A multik örömünnepe

Az adókedvezmények 93 százalékát a külföldi cégek kapták Magyarországon- írja a Magyar Nemzet.
2011. január 10. hétfő 12:42 - HírExtra
Elképesztő egyensúlytalanság jellemezte az utóbbi nyolc esztendő gazdaságpolitikáját, amely egyoldalúan és aránytalanul a külföldi és vegyes tulajdonú vállalatokat részesítette előnyben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 2003-tól az adókedvezmények 93 százalékát kapták a külföldiek, akik szintén taroltak az egyedi kormánydöntéssel adott, vissza nem térítendő juttatások terén. Ráadásul az átlagos adókulcs a magyar vállalatok esetében 17, a külföldieknél pedig 10 százalék volt - írja a Magyar Nemzet.

Jóval nagyobb adóteher hárult a hazai, mint a külföldi tulajdonú vállalatokra az előző években adott adókedvezmények és állami támogatások aránytalansága miatt - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Európai Bizottság adataiból, amelyek jól jelzik, hogy sokkal több állami segítséget kaptak a magyar államtól a külföldiek, mint a hazai cégek.

A zömében multinacionális tulajdonú vállalatok a régiónál és az uniós átlagnál is jelentősebb mértékű állami támogatásokban részesültek a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva. Sőt a külföldiek számos önkormányzattól is jelentős kedvezményeket kaptak.

Az uniós átlaghoz viszonyítva és a térség többi államához képest is kiemelkedően magas volt hazánkban az egyoldalúan folyósított állami támogatások mértéke, és nem csupán egy-egy rövid időszakra, hanem a Gyurcsány- kormányok teljes idejére is. Összességében - a 2002-2008 közötti időszakban - az állami támogatások terén 30 százalékos emelkedést lehet megfigyelni.
Forrás: Magyar Nemzet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását